Internationella relationer
IVA är en nationell akademi med ett globalt perspektiv. IVA har en stor andel internationella ledamöter, och arbetar tillsammans med andra nationella akademier för att främja den stora betydelsen av samarbete över nationsgränser. Global utblick och långsiktiga internationella relationer är avgörande för Sveriges framtida konkurrenskraft, och skapar möjligheter att tillsammans lösa våra globala utmaningar.
IVA vill vara en arena för vetenskapsdiplomati och samverkan, och bidra med svensk expertis i internationella sammanhang.
Benchmarking, trend- och omvärldsspaning är centralt för IVA som organsiation och har varit det under många år. Redan på 1940-talet fungerade IVA som katalysator för internationellt nätverkande och omvärldsbevakning genom att etablera ett nätverk av internationellt utstationerade experter med uppgift att bevaka lokal teknikutveckling och rapportera tillbaka till Sverige.
Sedan 1984 genomförs regelbundet internationella studieresor med fokus på forskning, näringsliv och offentlig politik, Royal Technology Missions (RTM). Resorna initerades av IVAs högste beskyddare HM Konungen som själv ofta deltar.
Internationellt utbyte och studieresor genomförs också inom IVAs olika projekt. och är en central del av IVAs ledarskapsprogram (IFG) som ger yngre ledare inom forskning, utveckling och innovation möjlighet att utvecklas, och stimulerar idéer som är strategiskt viktiga för svensk industris framtid.
IVAs internationella kommitté
Kommitténs huvudsakliga uppdrag är att bereda invalsförslag av internationella ledamöter. Kommittén bistår också med strategisk rådgivning till akademin i syfte att främja dess internationella uppkoppling.
IVAs internationella kommitté 2025 består av:
Ordf. Peter Berg, avd. Skogsnäringens teknik (tom 2025)
Sandra Di Rocco, avd. Teknikens grunder och gränsområden (tom 2025)
Signhild Arnegård-Hansen, avd. Företagande och ledarskap (tom 2026)
Bo Wahlberg, avd. Elektroteknik (tom 2026)
Maja Fjaestad, avd. Företagande och ledarskap (tom 2027)
Christel Bergström, avd. Teknikens grunder och gränsområden (tom 2027)
Daniel Akenine, avd. Informationsteknik (tom 2027)
Internationella partnerskap
IVA representerar Sverige i följande internationella nätverk av akademier för teknik, vetenskap och teknologi:
CAETS
Council of Academies of Engineering and Technological Sciences (CAETS) är en oberoende, opolitisk, internationell allians av oberoende, icke-statliga akademier för ingenjörsvetenskap och teknikvetenskap från 30 länder. CAETS erbjuder ett forum för behandling av teknikrelaterade frågor av global betydelse. IVA fungerar som tjänsteman i den verkställande kommittén och är också medlem av styrelsen.
CAETS webbsidaEuro-CASE
European Council of Applied Sciences, Technologies and Engineering (Euro-CASE) är en oberoende ideell organisation för akademier för tillämpad vetenskap och teknik från 23 europeiska länder. Genom Euro-CASE ger akademierna tillsammans oberoende vetenskaplig rådgivning till politiska beslutsfattare. IVA har en funktion i den verkställande kommittén och är även styrelseledamot.
Euro-CASE webbplatsIVA stödjer dessa internationella organisationer genom ett långsiktigt och djupgående samarbete:
- Sweden-Japan Foundation (SJF) främjar ett långsiktigt utbyte genom att ge unga människor möjlighet att besöka Japan för studier, forskning eller praktik. IVA är medlem och sponsor.
- Tysk-svenska handelskammaren och IVA står tillsammans bakom initiativet "German Swedish Tech Forum" - en plattform för bilateralt kunskaps- och erfarenhetsutbyte och nätverkande.
- International Chamber of Commerce (ICC) är världens största näringslivsorganisation, och arbetar för att främja internationell handel, ansvarsfullt affärsbeteende och ett globalt förhållningssätt till reglering för att driva hållbar tillväxt till gagn för alla. IVA är medlem och deltar i kommittéarbetet.
- European University Association (EUA) spelar en avgörande roll i Bolognaprocessen och för att påverka EUs politik för högre utbildning, forskning och innovation.
- Svensk-franska forskningsföreningen (AFSR) grundades 1967 av IVA, och har en viktig roll som brobyggare mellan svensk och fransk forskning och teknikutveckling.