Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Studentrådet noterar

Ta del av Studentrådarnas personliga upplevelser och intryck från möten och aktiviteter. Här skriver medlemmar i Studentrådet löpande om vad de är med om!

Ung person som skriver på laptop

TV4 Nyhetsmorgon 20 maj 2024

Under månaden fick jag den stora möjligheten att representera Studentrådet i TV4 Nyhetsmorgon för att diskutera IVAs nya rapport "Det är ju inte allmänbildning direkt" 10–15-åringars syn på naturvetenskap och teknik.

När jag först läste rapporten kände jag starkt igen mig i svaren från ungdomarna. Rapporten speglar på många sätt min egen inställning till STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) under tonåren. Att jag skulle välja att studera till civilingenjör var långt ifrån självklart, trots att jag har två ingenjörer som föräldrar och att teknik alltid varit ett återkommande ämne runt middagsbordet.

Jag minns tydligt hur jag, när det var dags att välja universitetsstudier, snabbt valde bort datateknik eftersom det inte stämde överens med min självbild som en festglad och disträ tjej. Istället började jag studera till civilingenjör inom industriell ekonomi. Jag kan därför helt instämma med Inez, 16 år, som i rapporten betonar problematiken med avsaknaden av förebilder inom STEM. Det tog ytterligare två år på min ingenjörsutbildning innan jag upptäckte mitt intresse för programmering, vilket resulterade i dubbla utbildningar i civilingenjör inom industriell ekonomi och högskoleingenjör inom datateknik.

Rapporten belyser även svårigheten att förstå hur STEM-ämnena relaterar till vardagen. Julius, 18 år, uttrycker att STEM-ämnena bara är teori, vilket gör det svårt att förstå deras relevans. Jag förstår verkligen varför det kan vara svårt att koppla sitt eget liv till STEM-ämnena, men faktum är att de finns överallt i vår vardag. För att kunna se och uppskatta detta krävs dock viss teoretisk kunskap.

Som hängiven reality-tv-fan kan jag till exempel ofta förutse vem som kommer att förlora en statisk Robinson-tävling genom att analysera mekaniken och kraftkomponenterna hos deltagarna. Samma principer tänker jag på när jag gymmar – det blir enklare att lyfta tungt när man är medveten om den kraft som kan gå förlorad vid dålig form. STEM-ämnena förklarar också varför det blir varmare att bära en svart tröja än en vit i solen. Svart absorberar nämligen solljuset medan vitt reflekterar det, något man lär sig mer om inom vågfysik.

Med detta sagt vill jag slå ett slag för att STEM-ämnena bör ses som allmänbildning. Det var därför oerhört givande att få belysa vikten av STEM-ämnena utifrån IVAs rapport i Nyhetsmorgon, och jag hoppas verkligen att nästa generations ingenjörsstudenter inte fastnar i samma stereotyper som jag gjorde, utan istället väljer en utbildning baserat på vad de verkligen tycker är roligt och intressant.

/Felicia Öberg, Karlstads universitet (IVAs Studentråd 2023-25)

Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon 

Felicia i TV4 tillsammans med Magnus Berggren

Rådsmöte i Karlstad 16 maj 2024

Vårt senaste rådsmöte ägde rum i soliga Karlstad. Dagen tillbringades i styrelserummet på Karlstads universitet med ett fullspäckat schema. Agendan dominerades av invalsprocessen för de nya ledamöterna i studentrådet.

Utöver invalet av de nya ledamöterna deltog vi i en workshop om krishantering. Workshopen hölls av studenter på ett masterprogram inom riskhantering och en forskare inom området. Vi fick själva delta i en övning och ett större spel om riskhantering. Spelet handlade om att hantera flera risker på systemnivå i ett samhälle. Vi delades in i mindre grupper som fick specifika uppgifter och samarbetade sedan mellan grupperna för att lösa de utmaningar vi stötte på. Det var en otroligt rolig och givande workshop. Jag tar med mig många reflektioner och insikter, framför allt om hur brett och omfattande riskhantering faktiskt är.

Vi fick även besök av KAUotic, en hackingförening vid Karlstads universitet. Deras representant pratade om cybersäkerhet, hackers samt etisk och legal hacking. Dessutom berättade han om internationella hackingtävlingar. Det var mycket spännande att lära sig mer om cybersäkerhet och olika perspektiv på hacking. En reflektion jag tar med mig handlar om de stora risker som framtidens organisationer står inför. På tåget hem såg jag dessutom reklam från aktörer som hävdar att 75% av alla organisationer kommer att utsättas för en eller flera ransomware-attacker nästa år. Jag undrar verkligen hur många organisationer som faktiskt står redo för denna utmaning som påverkar oss redan idag.

Kvällen tillbringades sedan utomhus i solen med trevligt sällskap av en större del av rådet. Det var lika trevligt som alltid och fylldes med intressanta diskussioner.

/ John Bankefors, Uppsala universitet (IVAs Studentråd 2023-25)

medlemmar i studentrådet i kontorsmiljö

Innovationskonferensen Framtids industri 11 april 2024

Konferensen Framtids industri arrangerades av tidningen NyTeknik med fokuset på att skapa en mötesplats för kunskapsutbyte och nätverkande, för etablerade företag och startups inom industrin. I slutet av dagen utsågs också Året CTO, ett pris som tilldelades IVA-ledamot Lars Stenqvist.

Dagen var otroligt givande och gav mig möjligheten att få en inblick i svensk industri och vart den är på väg. Det var också väldigt kul att se vikten av start-ups och de samarbeten som finns mellan dem och etablerade företag, och hur de tillsammans kan komma fram till ny teknik. Det var också intressant att höra om skillnader mellan AI-tillämpning och hur de kan användas inom olika industrier. 

Jag deltog i konferensen tillsammans med Sophia och Mashan från Studentrådet och det var sammanfattnignsvis en heldag fylld av lärdomar! 

/David Hu, KTH (IVAs Studentråd 2023-25)

Workshop med Framtidens kunskapssamhälle 7 mars 2024

Under en workshop inom IVA-projektet Framtidens kunskapssamhälle diskuterades vad sverige kommer behöva för kunskap och kompetens om några decennier. Jag och övriga diskussionspartners vid mitt bord fick subämnet framtidens arbetsmarknad. Det var ett ämne där jag som ung student kände att jag kunde förstå de tyvärr polariserade resultaten från intresseundersökningar av gymnasisters intressen och bidra i diskussionen. 

Det var väldigt spännande att få höra de väletablerade ledamöternas tankar och visioner, och det märktes att de funderar mycket över de här frågorna. Men jag tror inte bara att jag lämnade eventet bara med mer faktakunskaper och tankar, utan även en gnutta bättre förmåga att formulera och presentera mina egna tankar i ett rum fyllt av framstående personer.

/ Sophia Lennartsson, Lunds universitet (IVAs Studentråd 2023-25)

Vårkonferens 1-3 mars 2024

Under tre dagar möttes vi i IVAs Studentråd för arbetspass och inspiration. Utöver mycket produktiva arbetspass träffade vi Birgitta Bergvall-Kåreborn, IVA-ledamot och LTUs (Luleå tekniska universitet) rektor, för en cool-fika och besökte HYBRIT för ett studiebesök. 

Birgitta är för mig en riktig inspiration som lyckas brinna för både forskning, utbildning och samverkan på samma gång och som verkar ha mer än 24 timmar på sina dygn. Jag tror att hon och LTU gör helt rätt som vågar testa nya sätt att bedriva utbildning som exempelvis samarbeten med lärosäten nationellt och internationellt. 

Besöket på HYBRIT var även det ett inspirerande besök. Vi fick en gedigen genomgång med mycket frågor både ställda och besvarade innan vi gick en snabb tur runt anläggningen och fick ta en bild vid den så kallade Anthony Blinken-platsen. Jag är fascinerad över den debatt som den gröna omställningen i norr väcker där det finns många som tycker både det ena och det andra och känner mig själv ännu inte helt säker på vart jag står. Men helt säker är jag på att det är imponerande att tre så stora bolag som LKAB, Vattenfall och SSAB har gått samman för att våga testa nytt av gammal vetenskap för att bryta vårt fossilberoende. 

/ Beatrice Nyrot Ronsten, Linköpings Universitet (IVAs Studentråd 2022-24)