Studentrådet noterar

IVAs Studentråd bidrar med ett viktigt student- och doktorandperspektiv till många delar av IVAs verksamhet, och är en plats för att testa idéer, träna färdigheter och bygga nätverk. Ta del av Studentrådarnas personliga upplevelser och intryck från möten och aktiviteter. Här skriver de löpande om vad de är med om!

Ung person som skriver på laptop

 

Innehåll

R2B Summit 6 februari 2025
Vårkonferens i London 30/1-2/2 2025  
Studiebesök och rådsmöte i Lund 9 december 2024
Studiebesök och rådsmöte i Uppsala 13 november 2024
Toastmasters för IVAs Högtidssammankomst 2024
Ett höstigt Chalmers – Rådsmöte 14 oktober 2024
Granskningsuppdrag R2B, hösten 2024
Höstkonferens 6-8 september 2024
TV4 Nyhetsmorgon 20 maj 2024
Rådsmöte i Karlstad 16 maj 2024
Innovationskonferensen Framtids industri 11 april 2024
Workshop med Framtidens kunskapssamhälle 7 mars 2024
Vårkonferens 1-3 mars 2024

R2B Summit 6 februari 2025

R2B summit är ett event där tanken är att forskare och investerare eller industriparter ska mötas för att möjliggöra nya samarbeten och möjligheter till tex investeringar. Inför R2B satt jag med som granskare för några projekt och deltog under eventet som facilitator; dvs ett stöd mellan forskare och publik när forskarna skulle beskriva sin forskning.

Det var ett otroligt lärorikt och inspirerande event då jag som student inom teknisk matte inte sett affärssidan av en spin off. Ibland hade även forskarna lite svårt att utelämna de tekniska detaljerna och fokusera på det affärsmässiga, det är en process för alla att lära sig. Men som sagt väldigt häftigt.

I synnerhet var ett startup om AI-drönare för att detektera invasiva arter och ett startup om tidsserieanalyser för att knyta en röst till en person extra intressanta. Även filosofin bakom hur man bygger ett start up och senare scale up väldigt spännande att höra om från talarna.

/ Sophia Lennartsson, Lunds universitet (IVAs Studentråd 2023-25)

R2B summit har varit väldigt inspirerade för mig som student att lyssna in på och delta i. Under förmiddagen så hade vi den spännande talaren Mouna Esmaeilzadeh som delade med sig av sin resa från att rymma från kriget till att bygga bolag i Sverige. Verkligen ögonöppnande, och betonade vikten av att samarbetaför att hitta nya användningsområde för innovation. Det som man har tänkt är inte alltid det som blir.

Jag satt också med på ett seminarium om cirkulära lösningar där fokuset handlar om att använda andras skräp för att skapa något nytt. Det var väldigt intressant att se "one man's trash is another man's treasure" i verkligheten, och hur viktigt det är för oss som samhälle att ta vara på allt och inte bara delar av det.

/David Hu, KTH (IVAs Studentråd 2023-25)

studenter vid runt ståbord

Människor på upplyst scen

Vårkonferens i London 30/1-2/2 2025

Vi i studentrådet har precis landat efter en fantastisk vårkonferens i London – en resa fylld med inspirerande möten, nya insikter och en hel del äventyr! Att planera detta tillsammans med Benjamin och Eric har varit både kul och givande (och kanske lite stressigt ibland, men det hör väl till). Från början visste vi att vi ville passa på att besöka en av våra systerakademier och utbyta kunskaper med dem. Så vi tog kontakt med Royal Academy of Engineering och började samtidigt spåna på andra spännande studiebesök i London – och oj, vilket schema det blev!

Dag 1: Innovation, hållbarhet och framtidsspaning

Första dagen kickstartades på Here East, ett otroligt inspirerande innovationsdistrikt i Queen Elizabeth Olympic Park i östra London. Området är en del av återanvändningen av OS-anläggningen – och istället för att stå tomt och samla damm har det blivit en levande hubb för teknik, kreativitet och startups. Riktigt häftigt att se hur London lyckats göra OS-infrastrukturen till en långsiktig satsning, i stället för att hamna på listan över övergivna arenor (vi tittar på dig, Aten 2004…). Här fick vi bland annat besöka University College London (UCL) och innovationshubben Plexal, där vi fick en inblick i framtidens forskning och entreprenörskap.

gruppbild

IVA is HERE! Gruppbild med studentrådet när vi kom fram till Here East.  

Dag 2: Diplomati, ingenjörskonst och en gnutta prestige

Dag två var ett riktigt power-house av möten och samtal! Vi besökte Svenska Handelskammaren, Society of Swedish Engineers in Great Britain, Sveriges ambassad i London (mer specifikt: regeringens innovations- och forskningskontor) och avslutade på Royal Academy of Engineering. Det blev en intensiv dag där diskussionerna kretsade kring internationellt samarbete inom vetenskap och innovation – och hur vi kan attrahera och behålla toppkompetens i en alltmer globaliserad värld. Vi fick också möjlighet att utbyta kunskaper med vår systerakademi, vilket var både inspirerande och lärorikt.

leende gör handhjärta

Sweden<3UK. Jag (Diana) och Felicia på Svenska Handelskammaren.  

kollage

Vänster: Studentrådet tillsammans med representanter från Royal Academy of Engineering (vår systerakademi i Storbritannien). Höger: Studentrådet på Svenska Handelskammaren.  

Reflektioner!

Utöver alla grymma studiebesök hann vi även med ett rådsmöte där vi kokade ner allt vi lärt oss och började spåna på nya projektidéer inför nästa termin. För mig har den här resan verkligen bekräftat hur viktigt det är med nätverk och samarbete – både inom och över nationsgränser. Det har blivit ännu tydligare att när idéer och kunskap korsas mellan discipliner och organisationer, kan vi hitta lösningar på de stora samhällsutmaningar vi står inför.

Och lite nöje såklart!

Självklart fick vi också in lite roligheter! Vi såg musikalen The Book of Mormon, njöt av god mat, strosade runt i Chinatown (och testade lila sötpotatisglass?!), och som kronan på verket fick vi även in en 10 km lång sightseeingrunda – tur att London är vackert nog att distrahera trötta ben.  

gatumilj&ouml;

Vänster: Lila sötpotatisglass i varm bulle! 10/10 om man älskar bulle och glass! Höger: Exalterade på att se musikalen The Book of Mormon!

Allt som allt – en oförglömlig resa, fylld med lärdomar, inspiration och nya kontakter. Vi är redan taggade på vad vi kan ta med oss och bygga vidare på inför framtiden!

/Diana Saleh, KTH (IVAs Studentråd 2024-26)

Studiebesök och rådsmöte i Lund 9 december 2024

Idag, den 9 december, samlades vi i Studentrådet i pittoreska Lund för en fullspäckad och inspirerande dag! Vi inledde med ett internt möte på förmiddagen där vi diskuterade och planerade vår verksamhet. Det blev ett långt möte eftersom vi har mycket spännande verksamhet på gång!

Efter en god lunch på universitetsrestaurangen Moroten & Piskan väntade ett unikt och minnesvärt möte. Vi fick nämligen äran att träffa professor och nobelpristagare i atomfysik, Anne L’Huillier. Hon berättade om sin forskningsresa som ledde till Nobelpriset och delade med sig av sina erfarenheter. Mötet avslutades med en frågestund där vi diskuterade allt från vikten av akademisk frihet, viktiga personliga egenskaper och drivkrafter för en framgångsrik forskare, till industriella tillämpningar av hennes arbete. Som de nyfikna själar vi är i Studentrådet blev det många frågor – så pass många att vi råkade dra över tiden och kom lite försenade till vårt nästa möte på NanoLund.

NanoLund är Sveriges största nanovetenskapliga forskningscentrum som specialiserar sig på flera olika områden inom nanovetenskap. Det fokuserar på att utveckla material och teknologier på nanoskala för tillämpningar inom energi, elektronik, medicin och hållbarhet. Centrumet är tvärvetenskapligt och samlar forskare från flera discipliner, inklusive fysik, kemi, biologi och teknik, för att främja innovation och samverkan mellan akademi och industri. Efter en informativ introduktion till verksamheten fick vi möjlighet att själva uppleva en del av den genom ett besök i renrummen och en inblick i arbetet som utförs där. Det var även det mycket intressant!

Nu sitter jag på tåget hem till härliga Uppsala efter en intensiv och givande dag fylld av nya intryck och lärdomar. Med en Lundafalafel i handen (kanske det enda Lund faktiskt gör bättre än Uppsala) lutar jag mig tillbaka och reflekterar över allt jag fått uppleva idag.

/Benjamin Samuelsson, Uppsala universitet (IVAs Studentråd 2024-26)

Anne visar p&aring; storbildssk&auml;rm f&ouml;r studenter runt bord

studenter i bl&aring; skyddskl&auml;der i labbmilj&ouml;

gammal byggnad i sten

Studiebesök och rådsmöte i Uppsala 13 november 2024

Idag, den 13 november, samlades vi i Studentrådet i Uppsala! Delar av rådet tjuvstartade dock med en liten middag på en autentisk uppsalanation kvällen innan, där allt ifrån studier till storslagna studentrådsplaner diskuterades.

Mötesdagen inleddes med ett frukostmingel på Campus Ultuna, tillsammans med forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Vi pratade om svårigheter med att fästa rörelsesensorer på boskapsdjur, AI-utveckling inom lantbruk samt livet som forskare på SLU. Efter minglet inleddes rådsmötet. Framsteg inom de olika projekten diskuterades, en kortare workshop hölls och planen inför kommande vårkonferens presenterades!

Efter en trevlig lunch med SLUs prorektor Pär Forslund bar det av mot Skogforsk för ett studiebesök. Vi fick se en robotiserad skotare (typ av skogsmaskin) utrustad med sensorer och kameror som används för att plocka upp stockar från marken autonomt. (Se mer om den här.) Vi fick även testa att manövrera maskinen med virtual reality utrustning, vilket var mycket fascinerande och svårare än man tror. 

Det har sammantaget varit en mycket givande och rolig dag, och jag tror vi alla känner oss fyllda med ny energi!

Mörkret har nu lagt sig över Uppsalas gator och det är hög tid för mig att bege mig hem till Sveriges främsta studentstad.

På återseende,

/Teo Bergkvist, Lunds Universitet (IVAs Studentråd 2024-26)

Studentr&aring;det i varselv&auml;star framf&ouml;r skogsmaskin

person framf&ouml;r VR-sk&auml;rmar

Toastmasters för IVAs Högtidssammankomst 2024

Fredagen den 25e oktober fick jag och Felicia äran att vara toastmasters för IVAs 105e högtidssammankomst - en fantastisk kväll till ingenjörvetenskapens ära. 

Det var såväl ärofullt som lärorikt att vara en del av ett så stort och fint firande. Rollen i rampljuset var ny för mig, och det tog därför tid för det att sjunka in, hur många i eventteamet och IVA som räknade med oss. Förstås ville vi att anförandena skulle vara trevliga. Prioritet var däremot logistiken. Det låg på oss att leda gästerna genom kvällen, valla dem lite för att inte hamna för långt efter i schemat och stötta talarna. En gedigen planering och tät kommunikation under kvällen tarvades. 

Men mitt i jobbet var det fantastiskt roligt! Både högtidssammankomsten och den internationella middagen kvällen innan bjöd på intressanta samtal. Få gånger har jag känt mig så inspirerad. Det blev verkligen en korsbefruktning av olika perspektiv, och jag tar med mig mycket från kvällen. IVA utgörs verkligen av fantastiska eldsjälar och jag är så tacksam över att ha fått möta andra som har visionen teknologi i mänsklighetens tjänst och som är så kunniga.

/ Sophia Lennartsson, Lunds universitet (Vice ordf., IVAs Studentråd 2023-25)

på scen i blå hallen

Studentrådets ordförande Felicia Öberg och vice ordförande Sophia Lennartsson under banketten i Blå hallen i Stockholms stadshus.

gruppbild i frack och långklänning

IVAs Studentråd på röda mattan under IVAs Högtidssammankomst 2024. 

Här kan läsa mer om, och se Högtidssammankomsten i efterhand. 

Ett höstigt Chalmers – Rådsmöte 14 oktober 2024

Idag träffades vi i Studentrådet för årets första rådsmöte som hölls på ett Chalmers med riktig höstkänsla. Utöver att följa upp mycket av det arbete som planerades under höstkonferensen så fick vi möjligheten att blicka framåt inför resten av verksamhetsåret nu när vi alla är i gång med vårt arbete på riktigt. Jag tror verkligen detta kommer bli ett riktigt toppenår för Studentrådet!

Utöver vårt ordinarie arbete så fick vi möjligheten att besöka två helt olika, men båda otroligt fascinerande avdelningar på Chalmers. Först fick vi en guidad tur genom avdelningen för teknisk akustik av professor Wolfgang Kropp som gärna delade med sig av avdelningens långa och rika historia. Som del av denna rundtur fick vi besöka deras ekofria kammare och ta del av några av deras experiment, en upplevelse jag sent kommer glömma.

Vi fick även möjligheten att besöka verkstaden där Chalmers Formula Student håller till. Formel student är en racingserie likt Formel 1, där studenter från hela världen tävlar i motorsport med sina egentillverkade bilar. Hela 97% av bilen designas och byggs av de cirka 70 studenter som deltar i årets upplaga av projektet. Extra häftigt är att de tävlar både med förare, men också i autonom körning, något som ger studenterna en erfarenhet som kopplas direkt till den senaste utvecklingen av självkörande bilar.

I skrivande stund är jag på väg tillbaka hem till nordligare breddgrader och ser med stor förväntan fram emot det resterande året med detta underbara gäng!

/Oliver Larsson, Umeå universitet (IVAs Studentråd 2024-26)

collage fr&aring;n aktiviteterna

Granskningsuppdrag R2B, hösten 2024

I slutet av augusti fick jag, Felicia, Mahsan och Sophia möjlighet att delta i granskningsarbetet av ansökningarna till IVAs 100-lista. Arbetet innebar att vi läste igenom de inkomna ansökningarna för att se att de uppfyllde kriterierna för årets lista. I nästa steg kommer en urvalskommitte att välja vilka forskningsprojekt som får ta plats på årets 100-lista. 

Det här var andra året i rad som jag hjälpte till i granskningsarbetet och det var minst lika intressant i år. Det häftiga med det här uppdraget var att få möjlighet att få en liten, liten inblick i olika forskningsgruppers värld. På grund av sekretessen som råder fram tills 100-listan är färdig kan jag inte avslöja något om vad jag lärt mig men att det finns massa innovativ, häftig forskning runt om i Sverige, det kan jag intyga. Jag ser framemot att se vilka forskningsprojekt som hamnar på årets 100-lista och hur de sen kan omsättas i praktisk förbättring av vårt samhälle! 

/Beatrice Nyrot Ronsten (ordf. IVAs Studentråd juli 2023-juli 2024)

 

 

Höstkonferens 6-8 september 2024

Vi i Studentrådet kickstartade vårt verksamhetsår med den årliga höstkonferensen på ett soligt Ramsö. Helgen bestod av inspirerande samtal, team-building, planering och visioner för årets kommande aktiviteter.

Helgen tog avstamp på IVAs kansli i Stockholm där vi diskuterade samverkan i praktiken, med fokus på hur vi kan hitta synergier mellan Studentrådets arbete och IVAs arbete i stort. Vi fick även möjlighet att samtala med Tuula Teeri, vd för IVA, där frågor som “Vad bör Studentrådet fokusera på?” berördes, men även diskussioner kring forskarutbildningar och behov hos industrin.

Vidare begav sig färjan mot Stockholms skärgård. Studentrådet samlades i en villa med magnifik havsutsikt för att sammanställa våra förväntningar på årets verksamhet. Därutöver fick vi självfallet möjligheten att lära känna alla rådsmedlemmar. Dialog fördes om målbilder, framtida projekt, roller inom Studentrådet och hur vi vill att verksamheten ska bedrivas. Mellan sessioner med dedikerat arbete lagade vi mat och deltog i skrattfyllda teambuildingaktiviteter.

Jag lämnar helgen med ett stort leende på läpparna, förundrad över de enormt begåvade studenter och doktorander jag får omges av i denna konstellation. Jag ser fram emot att ta mig an kommande uppdrag tillsammans med Studentrådet!

/Maja Berggren, Linnéuniversitetet (IVAs Studentråd 2024-26)

Collage Ramsö, soffhäng och dukat bord

TV4 Nyhetsmorgon 20 maj 2024

Under månaden fick jag den stora möjligheten att representera Studentrådet i TV4 Nyhetsmorgon för att diskutera IVAs nya rapport "Det är ju inte allmänbildning direkt" 10–15-åringars syn på naturvetenskap och teknik.

När jag först läste rapporten kände jag starkt igen mig i svaren från ungdomarna. Rapporten speglar på många sätt min egen inställning till STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) under tonåren. Att jag skulle välja att studera till civilingenjör var långt ifrån självklart, trots att jag har två ingenjörer som föräldrar och att teknik alltid varit ett återkommande ämne runt middagsbordet.

Jag minns tydligt hur jag, när det var dags att välja universitetsstudier, snabbt valde bort datateknik eftersom det inte stämde överens med min självbild som en festglad och disträ tjej. Istället började jag studera till civilingenjör inom industriell ekonomi. Jag kan därför helt instämma med Inez, 16 år, som i rapporten betonar problematiken med avsaknaden av förebilder inom STEM. Det tog ytterligare två år på min ingenjörsutbildning innan jag upptäckte mitt intresse för programmering, vilket resulterade i dubbla utbildningar i civilingenjör inom industriell ekonomi och högskoleingenjör inom datateknik.

Rapporten belyser även svårigheten att förstå hur STEM-ämnena relaterar till vardagen. Julius, 18 år, uttrycker att STEM-ämnena bara är teori, vilket gör det svårt att förstå deras relevans. Jag förstår verkligen varför det kan vara svårt att koppla sitt eget liv till STEM-ämnena, men faktum är att de finns överallt i vår vardag. För att kunna se och uppskatta detta krävs dock viss teoretisk kunskap.

Som hängiven reality-tv-fan kan jag till exempel ofta förutse vem som kommer att förlora en statisk Robinson-tävling genom att analysera mekaniken och kraftkomponenterna hos deltagarna. Samma principer tänker jag på när jag gymmar – det blir enklare att lyfta tungt när man är medveten om den kraft som kan gå förlorad vid dålig form. STEM-ämnena förklarar också varför det blir varmare att bära en svart tröja än en vit i solen. Svart absorberar nämligen solljuset medan vitt reflekterar det, något man lär sig mer om inom vågfysik.

Med detta sagt vill jag slå ett slag för att STEM-ämnena bör ses som allmänbildning. Det var därför oerhört givande att få belysa vikten av STEM-ämnena utifrån IVAs rapport i Nyhetsmorgon, och jag hoppas verkligen att nästa generations ingenjörsstudenter inte fastnar i samma stereotyper som jag gjorde, utan istället väljer en utbildning baserat på vad de verkligen tycker är roligt och intressant.

/Felicia Öberg, Karlstads universitet (IVAs Studentråd 2023-25)

Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon 

Felicia i TV4 tillsammans med Magnus Berggren

Rådsmöte i Karlstad 16 maj 2024

Vårt senaste rådsmöte ägde rum i soliga Karlstad. Dagen tillbringades i styrelserummet på Karlstads universitet med ett fullspäckat schema. Agendan dominerades av invalsprocessen för de nya ledamöterna i studentrådet.

Utöver invalet av de nya ledamöterna deltog vi i en workshop om krishantering. Workshopen hölls av studenter på ett masterprogram inom riskhantering och en forskare inom området. Vi fick själva delta i en övning och ett större spel om riskhantering. Spelet handlade om att hantera flera risker på systemnivå i ett samhälle. Vi delades in i mindre grupper som fick specifika uppgifter och samarbetade sedan mellan grupperna för att lösa de utmaningar vi stötte på. Det var en otroligt rolig och givande workshop. Jag tar med mig många reflektioner och insikter, framför allt om hur brett och omfattande riskhantering faktiskt är.

Vi fick även besök av KAUotic, en hackingförening vid Karlstads universitet. Deras representant pratade om cybersäkerhet, hackers samt etisk och legal hacking. Dessutom berättade han om internationella hackingtävlingar. Det var mycket spännande att lära sig mer om cybersäkerhet och olika perspektiv på hacking. En reflektion jag tar med mig handlar om de stora risker som framtidens organisationer står inför. På tåget hem såg jag dessutom reklam från aktörer som hävdar att 75% av alla organisationer kommer att utsättas för en eller flera ransomware-attacker nästa år. Jag undrar verkligen hur många organisationer som faktiskt står redo för denna utmaning som påverkar oss redan idag.

Kvällen tillbringades sedan utomhus i solen med trevligt sällskap av en större del av rådet. Det var lika trevligt som alltid och fylldes med intressanta diskussioner.

/ John Bankefors, Uppsala universitet (IVAs Studentråd 2023-25)

medlemmar i studentr&aring;det i kontorsmilj&ouml;

Innovationskonferensen Framtids industri 11 april 2024

Konferensen Framtids industri arrangerades av tidningen NyTeknik med fokuset på att skapa en mötesplats för kunskapsutbyte och nätverkande, för etablerade företag och startups inom industrin. I slutet av dagen utsågs också Året CTO, ett pris som tilldelades IVA-ledamot Lars Stenqvist.

Dagen var otroligt givande och gav mig möjligheten att få en inblick i svensk industri och vart den är på väg. Det var också väldigt kul att se vikten av start-ups och de samarbeten som finns mellan dem och etablerade företag, och hur de tillsammans kan komma fram till ny teknik. Det var också intressant att höra om skillnader mellan AI-tillämpning och hur de kan användas inom olika industrier. 

Jag deltog i konferensen tillsammans med Sophia och Mashan från Studentrådet och det var sammanfattnignsvis en heldag fylld av lärdomar! 

/David Hu, KTH (IVAs Studentråd 2023-25)

Workshop med Framtidens kunskapssamhälle 7 mars 2024

Under en workshop inom IVA-projektet Framtidens kunskapssamhälle diskuterades vad sverige kommer behöva för kunskap och kompetens om några decennier. Jag och övriga diskussionspartners vid mitt bord fick subämnet framtidens arbetsmarknad. Det var ett ämne där jag som ung student kände att jag kunde förstå de tyvärr polariserade resultaten från intresseundersökningar av gymnasisters intressen och bidra i diskussionen. 

Det var väldigt spännande att få höra de väletablerade ledamöternas tankar och visioner, och det märktes att de funderar mycket över de här frågorna. Men jag tror inte bara att jag lämnade eventet bara med mer faktakunskaper och tankar, utan även en gnutta bättre förmåga att formulera och presentera mina egna tankar i ett rum fyllt av framstående personer.

/ Sophia Lennartsson, Lunds universitet (IVAs Studentråd 2023-25)

Vårkonferens 1-3 mars 2024

Under tre dagar möttes vi i IVAs Studentråd för arbetspass och inspiration. Utöver mycket produktiva arbetspass träffade vi Birgitta Bergvall-Kåreborn, IVA-ledamot och LTUs (Luleå tekniska universitet) rektor, för en cool-fika och besökte HYBRIT för ett studiebesök. 

Birgitta är för mig en riktig inspiration som lyckas brinna för både forskning, utbildning och samverkan på samma gång och som verkar ha mer än 24 timmar på sina dygn. Jag tror att hon och LTU gör helt rätt som vågar testa nya sätt att bedriva utbildning som exempelvis samarbeten med lärosäten nationellt och internationellt. 

Besöket på HYBRIT var även det ett inspirerande besök. Vi fick en gedigen genomgång med mycket frågor både ställda och besvarade innan vi gick en snabb tur runt anläggningen och fick ta en bild vid den så kallade Anthony Blinken-platsen. Jag är fascinerad över den debatt som den gröna omställningen i norr väcker där det finns många som tycker både det ena och det andra och känner mig själv ännu inte helt säker på vart jag står. Men helt säker är jag på att det är imponerande att tre så stora bolag som LKAB, Vattenfall och SSAB har gått samman för att våga testa nytt av gammal vetenskap för att bryta vårt fossilberoende. 

/ Beatrice Nyrot Ronsten, Linköpings Universitet (IVAs Studentråd 2022-24)

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.