Ammoniak – lösningen på industrins elbehov i närtid?
För att svensk industri ska klara klimatkraven i tid krävs stora mängder el från förnybara energikällor. Men utbyggnaden kommer att ta tid. Är vätgas som framställs av ammoniak en möjlighet att klara den gröna omställningen tillräckligt snabbt?
Event information
IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
Seminariet sänds digitalt.
Webbinarium: Kostnadsfritt
Seminarium: Kostnadsfritt
På sikt kommer den svenska industrins behov av energi och vätgas att mötas av en kraftig utbyggnad av förnybara energikällor. Men för att nå klimatmålen kommer behovet av el under de närmaste årtiondena att vara betydligt större än den nya kapaciteten som kommer att finnas på plats. Är ammoniak lösningen för att snabbt få fram tillräckligt med vätgas och säkra svensk industris konkurrenskraft?
Produktionen av ammoniak baseras på vätgas. Denna kan produceras på många olika sätt exempelvis från vind och sol. Idag produceras ammoniaken främst från naturgas. Där blir koldioxiden en biprodukt. Om den lagras i stället för att släppas till atmosfären skapas en kolfri energikälla, som kallas blå ammoniak. Ammoniak handlas redan idag i stor omfattning på den internationella marknaden. Regelverk och logistik finns på plats. Att komma i gång med en storskalig användning i industrin kan därför gå snabbt.
Välkommen till ett seminarium där vi reder ut möjligheter och utmaningar med att använda ammoniak i den gröna omställningen:
- Hur utvecklas världsmarknaden för ammoniak?
- Vad krävs för att använda ammoniak i storskaliga lösningar i Sverige?
- Hur kan tekniken användas för att ställa om kemiindustrin i Västsverige?
- Hur kan ammoniak bidra till transportlösningar där batteritekniken inte räcket till?
Seminariet leds av Henrik Thunman, professor, Energiteknik, Rymd-, Geo- och miljövetenskap, Chalmers och arrangeras av IVAs avdelning för Kemiteknik.
Medverkar gör bland andra:
Henrik Larsen
Vice President Clean Ammonia och Hydrogen, KBR
Monica Johansson
Fuel and Energy analyst and Hydrogen Infrastructure Volvo Group
Lars Pettersson
Expert Process Technology/Researcher Borealis