Om programmet
Industriforskargruppen, IFG grundades 1970 och har idag närmare 200 alumner. Programmet är treårigt, och riktar sig till FOU/I-medarbetare, som är i ledande position och yngre än 45 år.
Ordförande: Lotta Ljungqvist, IVA-ledamot
I det treåriga programmet deltar FOU/I-medarbetare, som är i ledande position och yngre än 45 år, som tillsammans bildar ett starkt bransch- och sektorsövergripande nätverk, där varje deltagare representerar ett inom gruppen unikt ämnesområde.
Gruppen består i regel av 15 noga utvalda deltagare, där fem nya deltagare antas varje år samtidigt som fem tackas av. Den löpande antagningen innebär att deltagarna fått värdefulla kontakter och erfarenhetsutbyten med hela 24 andra deltagare vid programmets avslutande, men också att nätverket förnyas och vitaliseras varje år utan att kontinuiteten i programmet går förlorad.
"En ovärderlig resa som har format mig både som ledare och människa. Genom möten med inspirerande individer från ledande industrier och akademin, både här i Sverige och globalt, och utbyte av unika perspektiv, har jag fått växa, utmana mig själv och se möjligheter där jag tidigare såg gränser.”
Dr. Assad Alam, Senior Research Manager (AI, Machine Learning), Ericsson Research. IFG-deltagare 2022-2024
Deltagare 2025
Andreas Allström, Einride AB
Daniel Brandt, Atlas Copco AB
Robert Eriksson, Svenska Kraftnät
Beatriz Grafulla-González, Ericsson AB
Jens Hardell, Luleå tekniska universitet
Marcus Holgersson, Chalmers
Erik Jakobsson, Epiroc AB
Lars Johansson, Cellcentric
Sara Lindstrand, AFRY AB
Athanasia Louloudi, Vattenfall AB
Olga Malmberg, Getinge Group AB
Anna Nordling, WSP Sverige AB
Per Orestig, Husqvarna
Johanna Tschöp, Cytiva Sweden AB
Marcus Vallgren, Scania
Sophia Wassén, Lantmännen
Erik Åstedt, Regeringskansliet
Branschöverskridande nätverk, studiebesök och internationella resor
Programverksamheten har fokus på FoU/I- och ledarskapsfrågor och består av studiebesök hos deltagarna, totalt fem per år, och en årlig internationell studieresa.
Genom att deltagarna under tre år delar med sig av kunskap, erfarenheter, utmaningar och metoder till varandra stimuleras nya idéer om hur forskning, utveckling och innovation kan bedrivas och nätverken inom forsknings- och innovationssystemet stärks.
Under det första året ligger fokus på att delta i aktiviteter, lära känna programmet och övriga deltagare. Andra året står deltagaren värd för ett av studiebesöken i sin egen organisation. Tredje året arrangerar de avgående deltagarna ett publikt event, ofta med koppling till erfarenheter från studieresorna.
Deltagaren får:
- Tre år av kunskaps- och ledarskapsutveckling och kollegialt utbyte.
- Ett brett nätverk bestående av 24 personer med ledningsansvar inom FoU/I.
- Totalt 14 studiebesök (5 dagar/år) på andra deltagares arbetsplatser, med fokus på FoU/I och ledarskap.
- 3 internationella studieresor (5-7 dagar/år). Resmålen bestäms av deltagarna, och ska vara särskilt intressanta ur ett FoU/I- och ledarskapsperspektiv.
- Tillsammans med övriga deltagare arrangera ett publikt IVA-seminarium eller liknande aktivitet i samband med programmets avslutande.
- Tillgång till IFGs nätverk av alumner
Deltagaren:
- Är under 45 år när programmet inleds
- Har en betydande roll inom FoU/I
- Talar svenska på en professionell nivå, eftersom programmet genomförs på svenska
- Har en arbetsgivare som är beredd att:
- vara värd för ett studiebesök för samtliga 15 deltagare under medarbetarens andra år i programmet
- frigöra medarbetarens tid för deltagande i programmet (två arbetsveckor/år)
- stå för kostnaden för medarbetarens deltagande i hela programmet (resekostnader, inklusive kostnad för boende).
Nominering
Vem som helst kan nominera en person – eller sig själv – till programmet. Vid antagning beaktas särskilt den totala sammansättningen av deltagare. Deltagande erbjuds i första hand till medarbetare på företag eller organisationer som är medlemmar i IVAs Näringslivsråd. Nästa nomineringsperiod, för antagning till 2026, öppnar under mars 2025.
Kostnad
Avgiften för deltagande är för närvarande 65 000 kr/år, och betalas av deltagarens arbetsgivare. Avgiften är helt självkostnadsbaserad, dvs ger ingen intäkt till IVA, och baseras på föregående års budgetar för programmet. Eventuella prisökningar påverkar inte redan antagna deltagare, årsavgiften för arbetsgivaren ligger fast under hela programperioden (3 år).