Circular batteries recycling via green chemistry

Förbrukade litiumjonbatterier innehåller värdefulla metaller som litium, kobolt, mangan, nickel, aluminium och koppar. Vissa av dessa metaller bryts inte inom EU och vi är beroende av import. Därför är vi skyldiga att återvinna dem från avfallet genom hållbar återvinning.

Visar processen för hur litiumbatterier kan återvinnas mer effektivt.

Traditionell återvinning av batterier använder starka kemikalier och genererar sekundärt avfall. Dessutom går en del av de värdefulla metallerna förlorade i de olika stegen och återvinns aldrig. Vår teknik gör återvinningen smartare och grönare eftersom vi använder organiska kemikalier. Med hjälp av organisk syra återvinner vi det mesta av litiumet och aluminiumet. Deras separation är därefter mycket enkel och båda metallerna kan återanvändas. Aluminium återvinns ofta som en biprodukt och används aldrig igen. Vår teknik håller batterimetallerna (kobolt, nickel och mangan) tillsammans och nya katoder kommer att produceras när forskningen är avslutad. Vi undersöker också metoder för att regenerera kemikalierna så att de kan användas igen.

IVAs 100-lista 2024: Innovation genom tvärvetenskap

IVAs 100-lista 2024 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar
korsande laserstrålar mot natthimmel