Fossilfri grafit

Grafit är avgörande för industrins gröna omställning, men dagens metoder för grafitproduktion är beroende av antingen gruvdrift eller fossilbaserad syntetisk produktion, vilket leder till höga CO2-utsläpp och försörjningsrisker. Vi har utvecklat och verifierat en process för katalytisk grafitisering i en smält metallreaktor.

Processen för att möjliggöra produktion av fossilfri grafit i större skala

Processen minskar energiförbrukningen med 75% och CO2-utsläppen med 94% jämfört med traditionella metoder. Dessutom kräver processen 95% mindre kemikalier än andra katalytiska grafiteringsmetoder för fossilfri grafitproduktion. Tester på litiumjonbatterier har visat en kapacitet på 520 mAh/g och en initial Coulomb-effektivitet (IEC) på 72%. Vår fossilfria grafit har även testats för anodproduktion till elektroder, där den uppnått en resistans på 2–3,45 μΩ*m och en densitet på 1,7 g/cm³. Vi kan för närvarande producera fossilfri grafit i laboratorieskala och är nu redo att skala upp processen för att möta industrins växande behov.

IVAs 100-lista 2024: Innovation genom tvärvetenskap

IVAs 100-lista 2024 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar
korsande laserstrålar mot natthimmel