Green.AI

Grönområdesfaktorn representerar förhållandet mellan “eko-effektiv yta” och den totala fastighetsytan. Att manuellt beräkna detta kan vara besvärligt på grund av den arbetsintensiva processen att identifiera ekosystemobjekt i stadsområden.

Green.AI förenklar detta genom att använda AI för att analysera satellit- och drönarbilder, automatiskt identifiera gröna områden, klassificera objekt och beräkna ett Grönområdesindex. Detta gör det möjligt för stadsplanerare att bedöma fördelningen av grönytor i stor skala, vilket drastiskt minskar arbetsbelastningen.

Green.AI stödjer också hälsosammare och hållbara städer genom att fungera som ett beslutsverktyg för nya stadsområden och saneringsprojekt. Genom att erbjuda ett effektivt, realtidsalternativ till manuell kartläggning hjälper det städer att uppnå mål för grönytor och klimatresiliens. Testat med hög noggrannhet i Örebro är Green.AI redo att hjälpa kommuner att uppnå mål för biologisk mångfald, dagvattenhantering och stadsnedkylning, vilket i slutändan förbättrar folkhälsan och hållbar tillväxt.

IVAs 100-lista 2024: Innovation genom tvärvetenskap

IVAs 100-lista 2024 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar
korsande laserstrålar mot natthimmel