Hållbar laserbaserad teknik för bearbetning och 3D-utskrift av glas

Idag kan man 3D printa med en mängd material; metaller, polymerer, keramer och till och med mänsklig vävnad… men när det gäller glas är det inte lika lätt. Vi vill utveckla teknik för att möjliggöra detta.

Ett miniatyr skepp 3D-printat i glas

Glas är skört och kräver höga temperaturer vid bearbetning, vilket innebär utmaningar för additiv tillverkning. Avancerad glastillverkning kräver idag specialistkompetens, vilket är en bristvara. Dagens lösningar är ofta energikrävande, kräver omfattande infrastruktur och producerar kemiskt avfall.

Demokratisering genom digitalisering. Genom energieffektiv laserbearbetning utvecklar vi en hållbar teknik för glasbearbetning, utan behov av infrastruktur eller specialistkunskap, och utan att producera kemiskt avfall. Vårt mål är att demokratisera glasbearbetning och erbjuda industrin en hållbar, energieffektiv lösning. Vi vidareutvecklar nu prototypsystem för laser bearbetning och 3D utskrift för industriell tillämpning. Denna utveckling sker främst inom vårt spin-off företag, Nobula3D AB.

IVAs 100-lista 2024: Innovation genom tvärvetenskap

IVAs 100-lista 2024 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar
korsande laserstrålar mot natthimmel