Koldioxidinfångning utan dyr och energikrävande gasseparation

Den globala koldioxidbudgeten för att klara max 1,5 graders uppvärmning är slut omkring 2030. Alla koldioxidutsläpp som görs efter 2030 måste alltså tas tillbaka från atmosfären med så kallade minusutsläpp. Kemcyklisk förbränning (CLC) är en ny teknik för förbränning som fångar in koldioxid (CO2) utan den dyra och energikrävande gasseparation som krävs för andra sätt att fånga in CO2.

CLC kan användas för förbränning av biomassa, vilket då ger minusutsläpp. Kostnaden för koldioxidinfångning bör åtminstone kunna halveras med CLC, vilket, om 800 miljarder ton CO2 behöver fångas in från atmosfären detta sekel, svarar mot en besparing på minst 400 biljoner kr.

CLC kan också kombineras med ångreformering för att omvandla naturgas till klimatneutral vätgas, så kallad ”blå” vätgas. I detta fall förväntas CLC ge en negativ kostnad för koldioxidinfångning, alltså billigare vätgas än med konventionell teknik utan koldioxinfångning. Ett stort framtida behov av klimatneutral vätgas kan förväntas.

Bild visar bränslereaktor och luftreaktor

IVAs 100-lista 2024: Innovation genom tvärvetenskap

IVAs 100-lista 2024 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar
korsande laserstrålar mot natthimmel