Mänskliga Organ på Chip

Läkemedelsföretag och läkare behöver utvärdera hur behandlingar påverkar människor, helst på individnivå. Vi tillverkar mikrosystem med mänskliga celler i en miljö som efterliknar kroppen.

En konceptbild av ett chip som efterliknar hjärnans blodkärl med teknologi.

Vi har utvecklat olika organsystem men fokuserat på hjärnan och dess blodkärl. Vi kan förutsäga om läkemedel kan nå hjärnan men också modellera skador som blödning, strålning och genetiska defekter. Chipsystemen skapas med mikrotillverkning av plaster och geler – vi har även utvecklat en unik metod för laser-mönstring av artificiella blodkärl. Med våra avancerade system har vi i pilotprojekt med industrin kunnat förutsäga läkemedelsupptag i hjärnan, andra system är i tidigare stadie, där vi arbetar för att förstå metabola sjukdomar.

Anna Herland är en av pionjärerna inom Organ-på-Chip och har visat en mängd nya system. Vårt mål är att skapa system och tester till nytta för industrin och på längre sikt personligt anpassade system som kan förbättra människors hälsa på ett hållbart sätt.

IVAs 100-lista 2024: Innovation genom tvärvetenskap

IVAs 100-lista 2024 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar
korsande laserstrålar mot natthimmel