Maximerad användning av marina resurser till livsmedel -steg mot en blå cirkulär ekonomi
Nya metoder för isolering av proteiner och omega-3-rik olja från sjömatsbiprodukter.
IVAs 100-lista 2020
Hälften av den sjömat som landas och odlas i Sverige slutar som biprodukter! Därför utvecklar vi nya metoder för att tillvarata proteiner och omega-3-rik olja från denna värdefulla resurs. För att säkerställa hög kvalitet kartläggs också näringsinnehåll, funktionalitet, lagringsstabilitet och färg hos de nya marina ingredienserna. Forskningen bidrar till det pågående proteinskiftet, möter den stora efterfrågan på marint omega-3, samt leder till en mer hållbar användning av havets resurser.
Team
Ingrid Undeland (Professor), Mehdi Abdollahi (Forskare), Bita Forghani (Forskare), Haizhou Wu (Post Doc), Mursalin Sajib (Doktorand), Semhar Ghirmai (Doktorand), Jingnan Zhang (Doktorand), Livsmedelsvetenskap, Biologi & Bioteknik, Chalmers