Mot hållbar tillverkning av väldigt tunna skikt

Väldigt mycket i vår vardag är beroende av väldigt tunna skikt av olika material. De tunna skikten bygger upp alla chip i våra datorer och mobiler. De gör att mjölkpaketen håller tätt och att verktyg håller längre. Men tillverkningen av skikten kräver stora mängder energi och material.

Vårt forskningsprojekt handlar om hur man ställer om tillverkning av dessa viktiga skikt så att den blir mera hållbar - utan att kvalitén på skikten försämras. Vi studerar hur reaktorerna som används för att göra skikten kan konstrueras smartare för att förbruka mindre mängd resurser, hur de kemiska reaktionerna som skapar skikten kan bli effektivare, och hur man analyserar och kvantifierar hållbarheten i processen för att veta om en förändring gör den mera hållbar.

Just nu håller vi på att utveckla en modell för att kvanifiera och analysera hållbarheten samt designar en bättre typ av reaktor tillsammans med stora svenska företag som belägger sina produkter med hårda skikt för att de ska hålla bättre.

IVAs 100-lista 2024: Innovation genom tvärvetenskap

IVAs 100-lista 2024 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar
korsande laserstrålar mot natthimmel