Seaqure labs
Seaqure Labs utvecklar en banbrytande teknik för att möta några av de mest akuta miljöutmaningarna inom fiskodlingar och foder: överfiske och beroendet av importerat sojafoder. Genom att utnyttja fermentering omvandlar vi sidoströmmar från jordbruks- och livsmedelssektorn till högkvalitativa proteiningredienser.
Denna ”mycelium-ingrediens, dvs roten av en svamp, fungerar som ett cirkulärt alternativ till både fiskmjöl och soja, och ger fördelar som förbättrad fiskhälsa och tillväxt.
Vår Chalmers spinoff innovation är rotad i PhD-forskning från Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet, där vi använder specifika svamparter som optimeras för att växa på olika typer av substrat, helt cirkulärt. Mykoprotein kan ha prebiotiska egenskaper, vilket förbättrar metabolismen hos fisk och andra djur.
Målet med vårt arbete är att skapa en mer hållbar och resilient foderkedja för akvakultur, men teknologin möjliggör stor potential i husdjursfoder- och humant livsmedel.