Stabilizing seafood side-streams

Stabilizing seafood side-streams allowing full use for food production.

IVAs 100-lista 2022

The demand for fish is steadily increasing in response to dietary recommendations, population growth and wishes to consume more climate-friendly protein sources. We therefore need to convert more of each landed fish into food, as today mainly the fillet is used, i.e. only 40-50 % of the weight.

Our sorting and antioxidant technologies make it possible to retain also filleting co-products in the food chain. Sorting allows tailor-made valorization of individual parts into high quality minces or protein ingredients while antioxidant treatments mitigate problems with fast rancidity. The research fully targets IVA 2022´s theme e.g. better raw material house holding, sustainability and circularity.

IVAs 100-lista 2022: Teknik i mänsklighetens tjänst

IVAs 100-lista 2022 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar