Turning waste into sweet taste

Vi revolutionerar livsmedelsindustrin genom innovativ, jästbaserad precisionsfermentering. Med avancerad syntetisk biologi skapar vi en jästcellfabrik för optimerad produktion av tagatos, ett eftertraktat naturligt sötningsmedel som i dagsläget är omöjligt att tillverka till konkurrenskraftigt pris. Dessutom, genom att använda den industriella sidoströmmen vassle som substrat, möjliggör vi en cirkulär produktionsprocess med skyhög potential, och bidrar till en mer hållbar framtid.

Forskare vid en industriell maskin

Målet är att utveckla en skalbar och kostnadseffektiv produktionsmetod som gör tagatos kommersiellt tillgängligt. För att uppnå detta krävs fortsatt utveckling av vår cellfabrik, optimering av bioprocessen och uppskalning av produktionssystemet.

IVAs 100-lista 2024: Innovation genom tvärvetenskap

IVAs 100-lista 2024 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar
korsande laserstrålar mot natthimmel