Vattenrening och Vätgas från Återvunnen Slipmull

I Sverige förbränns och deponeras årligen tusentals ton slipmull från stål- och tillverkningsindustrin. Detta bidrar inte bara stora energi- och materialförluster, utan medför även ökande ekonomiska kostnader för avfallshantering i samband med vår omställning till ett hållbart samhälle. Med vår unika återvinningsmetod baserad på hydrometallurgi, kan vi återvinna 80% av slipmull från stålbearbetning genom att producera järnklorid till vattenrening och vätgas som bidrar till grön energi.

Kretsloppet för återvinning av slipmull.

Att erbjuda ett ekonomiskt alternativ till deponering bidrar både till miljö och lösning av ett samhällsproblem, men även till stärkande av svensk konkurrenskraft. Målet är att i framtiden kunna erbjuda en långsiktig lösning för avfall från stålproduktion och att ersätta dagens malmsbaserade järnklorid. I demonstrationsförsök med SKF och Scania har vi visat att järnklorid från slipmull uppfyller renhetskrav och lämpar sig till avloppsvattenrening. Nu söker vi fler partners för vidare uppskalningsförsök.

IVAs 100-lista 2024: Innovation genom tvärvetenskap

IVAs 100-lista 2024 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. 

Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på 100-listan är ansvariga för att informationen som presenteras här är korrekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar
korsande laserstrålar mot natthimmel