John och Margaretha Aspegrens stipendium
IVA instiftade 2004 Stiftelsen John och Margaretha Aspegrens Minne som ska medverka till en bättre förståelse mellan ingenjörsvetenskap och humaniora.
Stiftelsen John och Margaretha Aspegrens Minne
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) instiftade 2004, i enlighet med makarna Aspegrens testamente, Stiftelsen John och Margaretha Aspegrens Minne som ska verka för en bättre förståelse mellan ingenjörsvetenskap och humaniora.
Det första stipendiet tilldelades en ingenjör eller naturvetare och nästföljande stipendium tilldelades en humanist. Stipendierna utdelas nu växelvis inom nämnda områden.
John och Margaretha Aspegrens stipendium på 100 000 kr delas i regel ut vartannat år.
Mottagare av stipendiet
2024 Victoria Dyring, vetenskapsjournalist
Motivering: John och Margaretha Aspegrens stipendium 2024 tilldelas Victoria Dyring för sitt pedagogiska arbete i medier med att göra vetenskap och teknik mer tillgängligt och intressant för allmänheten.
2021 Josefin Wangel
Motivering: John och Margaretha Aspegrens stipendium 2021 tilldelas Josefin Wangel för hennes framtidsstudier i urban hållbarhet där hon djärvt kombinerar naturvetenskap, teknik, design och humaniora.
2019 Lea Porsager, bildkonstnär
Motivering: John och Margaretha Aspegrens stipendium 2019 tilldelas Lea Porsager för sitt konstnärskap och särskilt Gravitational Ripples som är inspirerat av vetenskapliga observationer och kosmiska fenomen. Detta starkt berörande minnesmärke över tsunamikatastrofen kopplar samman ingenjörsvetenskap och humaniora.
2017 Johan Wendt, grundare Mattecentrum
Motivering: John och Margaretha Aspegrens stipendium 2017 tilldelas Johan Wendt för hans framgångsrika sociala entreprenörskap och arbete med att inspirera barn och unga att intressera sig för och lära sig matematik, naturvetenskap, teknik och programmering.
2014 Susanne Lundin, professor i etnologi vid Lunds universitet
Motivering: John och Margaretha Aspegrens stipendium 2014 tilldelas Susanne Lundin för hennes insatser inom medicinsk forskning på etiskt relevanta områden som exempelvis genterapi och stamcellsforskning. Genom att på ett sakkunnigt och resultatinriktat sätt ställa de humanistiskt baserade frågorna har hon rönt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.
2012 Ulrika Björkstén, fil. Dr, redaktionschef Vetenskapsradion
Motivering: John och Margaretha Aspegrens stipendium 2012 tilldelas Ulrika Björkstén för att hon med kunskap, inlevelse och kritisk genomlysning har bidragit till att via olika medier skapa en bättre förståelse för att såväl ingenjörsvetenskap och naturvetenskap som humaniora både var för sig och i samarbete bidrar till en fördjupad kunskapssyn och utvecklingen av ett bättre samhälle.
2008 Emin Tengström, docent i latin och professor i humanekologi med humanistisk inriktning
Motivering: John och Margaretha Aspegrens stipendium 2008 tilldelas Emin Tengström för sitt stora engagemang i tvärvetenskapliga frågor med koppling till samhällsutvecklingen.
2006 Arne Kaijser, professor i teknikhistoria, KTH
Om John och Margaretha Aspegren
John Aspegren var kemiingenjör och chef för Alfa-Lavals centrala forsknings- och utvecklingsenhet, den så kallade T-staben. Margaretha Aspegren var språklärare med ett stort litteraturhistorie- och konsthistorieintresse. John Aspegren avled 1999, hans hustru Margaretha år 2000.
Det var paret Aspegrens önskan att skapa en stiftelse för att ”medverka till en bättre förståelse mellan ingenjörsvetenskap och humaniora” med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) som förvaltare.