Debatt: Satsa mer på teknikvetenskaplig forskning – inte mindre

Sverige har länge varit ett av de mest forskningsintensiva och innovativa länderna i världen. Men vår ställning hotas. IVA vill att regeringen prioriterar tre åtgärder, skriver Pontus de Laval och IVAs vd Tuula Teeri på Ny Teknik debatt.

Ljudlaboratoriet hos Volvo Cars i Torslanda. Foto: Sören Håkanlind

Teknikvetenskaplig forskning och framväxande områden som artificiell intelligens, kvantteknologi och syntetisk biologi är viktiga områden för Sveriges tillväxt, den svenska exportindustrins utveckling och i slutändan vår välfärd.

Den största delen av den forskning och utveckling (FoU) som bedrivs i Sverige görs av näringslivet. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har nu, för femte året i rad, presenterat FoU-barometern. Där har vi tillfrågat företrädare för svenska näringslivet om vilka faktorer som behöver stärkas för att vi ska kunna bibehålla och helst förbättra vår position den globala kampen för ledarskap inom teknikutveckling.

Svaret är tydligt: vi måste säkra kompetenstillgången och stärk forsknings- och innovationssystemet, då svårigheterna att få tag i rätt kompetens hämmar företagens tillväxt.

För att minska risken att forskning och arbetstillfällen hamnar utomlands anser vi det avgörande att regeringen prioriterar följande tre åtgärder för att stärka det svenska näringslivets FoU-investeringar:

  1. Öka finansieringen av teknikvetenskaplig forskning.
  2. Förstärk kopplingen mellan forskning och utbildning samt anpassa den till arbetsmarknadens behov. 
  3. Öka samverkan mellan lärosäten och näringsliv.

Läs debattartikeln i sin helhet på Ny Teknik

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.