Minskar förpackningars klimatavtryck
Med rätt förpackning kan företag spara både pengar och minska sina koldioxidutsläpp. Forskare vid Lunds universitet har utvecklat ett webbaserat verktyg för att optimera förpackningar och minska deras klimatavtryck. IVAs 100-lista och inkubatorprogrammet REACH har gett skjuts på vägen.
Förpackningar är avgörande för att skydda produkter, underlätta hantering och transport. Samtidigt finns det flera problem kopplade till dagens förpackningslösningar.
– Vi har ganska mycket svinn och kassationer på grund av att förpackningarna inte skyddar tillräckligt. Ett annat problem är att bara drygt hälften återvinns, säger Henrik Pålsson, professor i förpackningslogistik vid Lunds universitet.
Henrik Pålsson. Foto: Kennet Ruonas
Vid transporter tar förpackningarna ofta upp onödigt mycket plats eftersom de i många fall innehåller 25 procent luft, tillägger han.
För att hjälpa företag att optimera sina förpackningar har Henrik Pålsson, tillsammans med forskarkollegan Daniel Hellström, utvecklat ett webbaserat system som kan följa upp förpackningars klimat- och kostnadspåverkan. Systemet föreslår förbättringar, och med hjälp av AI kan det simulera förändringar och visa hur exempelvis ett materialbyte påverkar förpackningens koldioxidutsläpp.
Daniel Hellström.
– Med vårt system kan företag snabbt få svar på vilken förpackningslösning som är mest effektiv, säger Henrik Pålsson.
Systemet bygger på många års forskning inom förpackningslogistik och utvecklingen har skett i samverkan med IKEA som bidragit med feedback på användarvänlighet och önskade funktioner. Efter lyckade tester och med stöd från Lunds universitets innovationsverksamhet, LU Innovation, tog forskarna beslutet att kommersialisera sin lösning.
Förra året startade de företaget Unpacked Technologies. De sökte också och antogs till IVAs 100-lista, ett initiativ som lyfter fram lovande forskningsbaserade innovationer med stor samhällsnytta.
– Att vara med på 100-listan gav oss både synlighet och ett kvitto på att vårt arbete är relevant, säger Henrik Pålsson. Men det mest värdefulla var att vi via 100-listan kom med i REACH-programmet.
REACH-programmet, ett sex månaders inkubatorprogram organiserat av Nordic Innovation House i Silicon Valley, fokuserar på forskningsprojekt med potential att kommersialiseras internationellt. Genom ett samarbete med Vinnova får företag som kvalificerats till 100-listan möjlighet att ansöka till programmet.
– REACH-programmet har varit en stor inspirationskälla och gett oss viktiga verktyg för att utveckla och fördjupa vår affärsmodell. Dessutom har vi fått träning i att pitcha för både företag och investerare.
Henrik Pålsson berättar att han fortfarande har regelbunden kontakt med några av programmets mentorer.
– Det är till stor nytta när vi nu arbetar vidare med företaget.
Diskussioner pågår med ett antal potentiella kunder. Målet är att sluta de första avtalen inom några månader. När affärerna kommit igång är planen att ta in riskkapital och anställa en extern vd.
– Hittills har vi drivit företaget vid sidan av forskningen, men för att få det att flyga krävs någon som kan engagera sig på heltid.
Behovet av innovativa förpackningslösningar ökar i takt med att lagstiftningen blir strängare och hållbarhetskraven växer. EU-medborgare genererar i genomsnitt 189 kilo förpackningsavfall per person och år, och mängden har ökat med 20 procent de senaste tio åren. Samtidigt skärps kraven på att förpackningar ska vara återvinningsbara och återanvändbara vilket gör det dyrare att använda förpackningar som inte når upp till kraven.
Henrik Pålsson poängterar att förpackningar är en komplex fråga där många faktorer måste vägas in – material, skyddsförmåga och transportutrymme.
– Med vårt system får företag alla svar de behöver med några få klick.
Fakta: Unpacked Technologies
Gör: Optimerar och mäter förpackningars miljöpåverkan
Startår: 2023
Antal anställda: -
Med på IVA:s 100-lista: 2023
Koppling till lärosäte: Lunds universitet
Deltagande i REACH: 2023-24
Riskkapital: Projektet har hittills varit finansierat av bland annat EIT Climate-KIC (Knowledge and Innovation Community, delfinansierat av EU) och Familjen Kamprads stiftelse.
Med Unpacked Technologies webbaserade verktyg kan företag analysera och förbättra sina förpackningar och göra dem mer kostnads- och klimateffektiva. Bild: Unpacked Technologies
IVA’s 100 List
IVA’s annual 100 List pulls together a wide range of research projects from Swedish higher education institutions on topical themes – all with the potential to create value, through commercialisation, business and method development or societal impact.
By building bridges between the research and business communities, we offer greater opportunities for potentially world-changing research to realise its commercial and social value.
To IVA’s 100 List