Nyfiken mentor från R2B stöd på vägen till startup
Professor Victor Torres Company på Chalmers visste att teknik utvecklad av hans forskargrupp kunde göra nytta inom många områden. Om den kommersialiserades. Men hur skulle det gå till? En mentor från IVAs projekt Research2Business visade vägen.
Victor Torres Companys forskargrupp utvecklar ultrasnabb laserteknik till nästa generation fiberoptiska kommunikationssystem. Forskningsområdet är kort och gott: fotonik. Och resultat finns. De är användbara i telekomsystem, men också inom många andra vitt skilda områden. Såväl astronomer som sjukvård kan ha nytta av den.
– Det finns många olika möjligheter att nyttiggöra vår teknik. Men det var oklart vilket område vi borde satsa på, säger Victor Torres Company.
Och hur bär man sig egentligen åt för att nyttiggöra riktigt avancerad teknik? Det var inte kristallklart.
– Via Chalmers innovationskontor fick jag tips om IVAs projekt Research2Business och deras mentorprogram. Jag fick Mats Rydehell som mentor.
Mentor och adept lärde känna varandra under 2019.
– Det blev en bra relation redan från början. Mats var proffsig och ställde bra frågor. En nyckel var nog också att han var nyfiken och ville sätta sig in i vad vi gjorde.
Victor Torres Company bollade idéer med sin mentor.
– Han sa aldrig vad jag skulle göra utan; ja det låter intressant, men hur ska man utveckla en affär kring den här tekniken?
Det fanns svar på frågan. Efter ett år tillsammans med sin mentor startade Victor Torres Company ett bolag. Ett avtal med en första kund är på gång. I hög grad på grund av Mats Rydehells insats.
– Mats engagerade sig mycket som rådgivare. Även hans dotter, som studerade entreprenörskap på Chalmers, har hjälp till.
Just nu kan Victor Torres Company titulera sig verkställande direktör för Iloomina AB, som det pinfärska företaget heter.
– När bolaget väl har kommit igång ordentligt, ska jag lämna det till mina studenter så att dom kan driva det vidare. Jag ser bolaget som en möjlighet för studenterna att utveckla sina karriärer. Själv vill jag fortsätta att forska och undervisa. Det älskar jag verkligen, säger Victor Torres Company som har insett att forskning inte bara handlar om att publicera artiklar, utan också om att faktiskt använda resultaten.
Och kontakten med mentorn, Mats Rydehell, den försvann inte när mentorperioden tog slut. Den är fortfarande intensiv.
Mats Rydehall har arbetat länge med samverkan och innovation i fokus. Både på Chalmers och senare på högskolan i Skövde. Sedan några år driver han dessutom bolaget R Innovation.
– Det var väldigt enkelt att vara mentor åt Victor. Men kommersialisering kräver ju mer än bara en fantastisk idé. Det krävs ett lag och kunskaper om hur man driver bolag. För mig var det viktigt att Victor verkligen var medveten om vad han ville göra i livet, säger Mats Rydehell.
Det gäller ju inte bara, påpekar han, att rusa in i en process och starta bolag bara för att det ser fint ut på pappret.
– Att vara mentor innebär också att man lär sig mycket om sig själv. Att få vara mentor är ett privilegium, säger han.