Utvecklingslinjer inom forskning och teknik 1919-2019: Framtiden i backspegeln
För femtio år sedan tittade IVA i kristallkulan och försökte se in framtiden. Vilken teknik skulle slå igenom, vilka vetenskapliga genombrott skulle ske och skulle människan landa på Mars innan akademien fyllde hundra. Hur det gick med spådomarna kan du läsa här.
När akademien fyller 50 år, 24 oktober 1969, publicerar IVA boken ”Utvecklingslinjer inom forskning och teknik (1919-2019)”. Den är uppdelad i två delar: ”De gångna 50 åren” och ”De kommande 50 åren”.
Den första delen, som är mest omfångsrik räknat i sidor, är tillbakablickande och försöker sammanfatta den tekniska och vetenskapliga utvecklingen under de femtio år som akademien då existerat. Ämne för ämne, område för område, är det en rapport över tekniska framsteg som gjorts.
Men IVAs vd vid den här tiden, Sven Brohult, nöjer sig inte bara med att titta i backspelen. Han vill också se framåt, höjer därför blicken och ställer frågan: vad kommer att hända de närmaste 50 åren? Samtidigt inser han att en sådan framtidspaning är ”en oerhört krävande uppgift och flera gånger har denna förefallit så hopplös att jag tvekat om det verkligen var möjligt att få fram ett resultat som kunde presenteras.” Men ett resultat blir det och ett manuskript ”som jag nu publicerar om ock med en viss tvekan”.
I boken börjar den djärva framtidsspaningen på sidan 155. Inom det vetenskapliga området spekuleras om ökad förståelse av materiens inre, av universums struktur och livsprocesserna. Teknikområden som får stort utrymme är telekommunikation, transporter och rymd. En telefax i varje hushåll är en möjlighet inom 25 år, liksom bredbandiga kabelnät. De första människorna ska besök planeten Mars 1985 och små satellitsamhällen ska byggas och kretsa runt jorden i början på 2000-talet. Som så många andra framtidsspaningar är även den här spaningen ett barn av sin tid. Den första månlandningen genomfördes 20 juli 1969 och det rådde rymdfeber hösten när akademien fyllde 50 år.
Redan när boken presenterades hade akademien bestämt att en del av upplagen skulle sparas och plockas fram till IVA:s hundårsjubileum. Vid kick-offen för jubileumsåret 21 februari 2019 i Wallenbergsalen hämtades kartongerna från källaren i fastigheten på Grev Turegatan. Där hade lådorna med böcker förvarats obrutna i femtio år, torrt och under ett lager av damm.
IVAs tidskapsel, som rest från 1969 till 2019, har nu landat. Läs själv och fundera över hur ”krävande uppgift” det är att göra en framtidsprognos.