Analys av hjärnvågor ger säkrare arbetsplatser

Mahdi Davari tog steget från forskning till företag. Nu söker InnoBrain riskkapital för att minska risker i industrin med hjälp av automatisk analys av hjärnvågor. Målet är att rädda liv.

porträtt halvfigur

InnoBrains grundare, från vänster:  Masih Davari, Mahdi Davari och Ali Osia. Foto: InnoBrain.

Som doktorand på Kungliga tekniska högskolan ville Mahdi Davari undersöka hur passagerare uppfattar att åka i självkörande fordon. Men han saknade en objektiv mätmetod. Lösningen kom när hans bror Masih Davari, som är utbildad arkitekt, berättade om ett projekt där han mätte hjärnvågor för att se hur människor reagerar på olika typer av arkitektur.

– Jag insåg att det gick att använda samma teknik i fordon, säger Mahdi Davari.

Sju år senare är han vd för InnoBrain. Företaget i Täby norr om Stockholm utvecklar en AI-baserad analysplattform för att automatiskt mäta och tolka hjärnvågor för industriella tillämpningar.  Medgrundare är även Masih Davari och AI-experten Ali Osia.

Hjärnvågor uppstår genom hjärnans elektriska aktivitet och mäts med hjälp av elektroder på hjässan. Tekniken kallas EEG, elektroencefalografi och är ett etablerat, icke-invasivt sätt att skanna hjärnans aktiviteter.

Efter flera år av utveckling lanserades produkten förra året. Systemet testas nu tillsammans med kunder inom tung maskinindustri, kommersiella fordon och räddningsverksamhet. Föraren eller operatören har ett headset som mäter aktiviteten i hjärnan. Signalerna analyseras med hjälp av AI och ger en bild av förarens mentala tillstånd genom att mäta faktorer som trötthet, uppmärksamhet, distraktion och stress.

– Vi kan till exempel mäta hur stressnivån förändras under träningen. Det kan vara svårt med andra metoder som ofta är subjektiva och baseras på intervjuer och frågeformulär, säger Mahdi Davari.

EEG används sedan länge inom vården, bland annat för att styra proteser och för att diagnostisera epilepsi. Spel är ett annat användningsområde. På marknaden finns också flera olika headsets för att mäta EEG. Problemet är att de är klumpiga att ha på sig. InnoBrain utvecklar därför egna, patentskyddade headset som är mindre och smidigare och som kan placeras i en hjälm eller keps.

Siktet är i första hand inställt på fordonsindustrin, men även på flyg och industrier där det är viktigt med mental fokus. Om en chaufför, pilot eller operatör visar tecken på att vara trött eller ofokuserad kan systemet skicka ut en varning.

Hittills har tester gjorts tillsammans med kunder i olika utvecklingsprojekt. Nästa steg blir att gå in i en kommersiell fas. För att finansiera den fortsatta utvecklingen söker InnoBrain en första runda riskkapital.

2022 kom företaget med på IVAs 100-lista, något som Mahdi Davari beskriver som en stor ära.

citat tecken

- Att bli utvald av en kunglig akademi fungerar som en kvalitetsstämpel och något vi kan peka på när vi nu pratar med utländska investerare.

Via 100-listan har InnoBrain även deltagit i Vinnovas inkubatorprogram REACH i Silicon Valley. Att möta kulturen där blev en ögonöppnare. Mahdi Davari berättar att han kom hem med ökat självförtroende och en insikt om vikten av att bygga nätverk.

– Som forskare sitter vi normalt på våra kontor och fokuserar på det egna jobbet och missar möjligheter att nätverka, men det är jätteviktigt för en startup.

Han är glad över beslutet att ta klivet från forskningen till företag. Han uppmanar fler att se på sin forskning ur ett affärsmässigt perspektiv och ge det ett försök, även om det innebär att man tvingas lämna sin komfortzon.

– Det bästa är känslan av att kunna påverka och att hjälpa människor att arbeta i en mer säker miljö. Om vi kan hjälpa till att rädda bara ett liv så skulle det betyda väldigt mycket.

Fakta: InnoBrain

Gör: AI-baserad plattform för automatiska hjärnvågsanalyser för industriella tillämpningar

Startår: 2017

Antal anställda: 7

Med på IVAs 100-lista: 2022

Koppling till lärosäte: KTH

Deltagande i REACH: 2022/2023

produktbild

IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. 

Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.

Till IVAs 100-lista

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.