Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Årets Hans Werthén-stipendiater delar på närmare två miljoner kronor

Sex unga forskare och studerande bosatta i Sverige tilldelas årets stipendier från Hans Werthénfonden, för studier och forskning utomlands. Stipendierna delas ut i syfte att ge unga akademiker möjlighet att utvecklas i andra länder och återvända med nya kunskaper och erfarenheter som kan komma till nytta i Sverige.

handslag stipendiat och ordförande

Hans Werthén var både som ingenjör och företagsledare en resultatorienterad förnyelseskapare. De stipendier som bär hans namn har till syfte att ge unga akademiker möjlighet att utvecklas i andra länder och återvända med nya kunskaper och erfarenheter som kan komma till nytta i industrin, näringslivet eller universitetsvärlden i Sverige.

Sedan Hans Werthénfonden instiftades år 1990 har nu totalt 511 stipendier delats ut till ett totalt värde av ca 61 miljoner kronor.

Årets stipendier uppgår tillsammans till totalt 1 925 000 kr, (100 000–400 000 kronor/stipendiat) och avser ett års vetenskapligt arbete på postdok- eller doktorandnivå, MBA- eller LL.M.-studier i en kvalificerad internationell miljö.  

2024 års stipendiaterFem stipendiater utomhus

Årets stipendiater från vänster: Seyedsaeed Razavika, Viktor Ström, Monika Rolinska, Larissa Barhebréus och Hanna Engström. (Isabella Cramner saknas på bilden) Foto: Erik Cronberg.

Larissa Barhebréus
Antagen till LL.M-utbildning, Harvard Law School, USA. Studierna ligger inom internationell ekonomisk rätt med fokus på fördjupning inom specifika aspekter av handelsrätt och investeringsregimen. Målet är att fördjupa och finslipa förståelsen för metoden inom området och att skaffa sig värdefulla tvärvetenskapliga infallsvinklar på ämnet. Stipendiaten vill även vidga sina uppfattningar genom att studera ämnet ur ett ”common law”-perspektiv i en amerikansk kontext, för att förstå och fördjupa relationerna till en av Sveriges största handelspartners.

Isabella Cramner
Antagen till MBA-utbildning, Stern’s Andre Koo Technology and Entrepreneurship, vid New York University, USA. Under vistelsen i New York är målet att starta nya forskningssamarbeten kring framväxande mediateknologier, samt att stärka synergierna mellan NYUs Fubon Center for Technology and Handelshögskolan i Stockholm. Förhoppningen med utbildningen är också att den ska leda till en strategisk ledarroll på ett stort techföretag som Microsoft, Google eller Meta, där stipendiaten kan fortsätta att fördjupa sina kunskaper.

Hanna Engström
Antagen till LL.M-utbildning, Stanford University, USA. Fokus under tidigare studier vid juristprogrammet på Lunds universitet har legat på EU-rätt och särskilt konkurrensrätt, och EU Kommissionen med dess Generaldirektorat för Konkurrens har varit målet. Erfarenheterna från utbildningen vid Stanford vill stipendiaten använda till att arbeta med konkurrensrätt inom svensk industri, eller för den svenska regeringen med att förstärka Sveriges konkurrenskraft genom tillåtna statliga stöd eller kontakt med de europeiska institutionerna.

Seyedsaeed Razavika
Beviljad sex månaders forskarutbyte som doktorand vid Stanford University, USA. Stipendiatens forskning fokuserar på det revolutionerande konceptet att transformera trådlös kommunikation till trådlösa beräkningar, vilket skulle kunna bidra till kraftigt ökad energieffektivitet och datasekretess, och minskad kommunikationsfördröjning.  Förutsatt att forskningssamarbetet blir framgångsrikt är förhoppningen att det kan resultera i vetenskapliga genombrott och skapandet av ett startup-företag sponsrat av KTH innovation.

Monika Rolinska
Antagen som doktorand vid Oak Ridge National Labortory, USA. I sitt projekt planerar stipendiaten att titta på fastfasomvandlingar i framför allt rostfria stål, och att undersöka strukturen hos dessa på nanoskala för att förklara hur försprödningen i stålen påverkas av olika värmebehandlingar. Syftet med vistelsen i USA är vidareutbildning inom neutrondiffraktion, bland annat med avseende på analys av spänningar i material och undersökningar av strukturella komponenter (sk. engineering diffraction), vilket är en analysmetod relevant för bland annat transportsektorn.

Viktor Ström
Antagen som Post doc (gästforskare) vid Tusher Strategic Initiative for Technology Leadership, Haas School of Business, University of California, Berkeley, USA. Den planerade forskningen handlar om innovation och entreprenörskap, bland annat forskningssamverkan mellan universitet och företag och sambanden mellan företagsförvärv, entreprenörskap och resiliens. Stipendiatens mål är att berika sin forskning och skaffa sig insikter i hur teoretiska modeller kan tillämpas för att lösa konkreta affärsutmaningar.

Se fler bilder på stipendiaterna från utdelningen på IVA den 17 juni.

Stipendiaterna utses av en styrelse som utgörs av Marcus Wallenberg (ordförande), Marianne Feledy WerthénSara MazurHans Stråberg, Carl-Henric SvanbergAstrid Söderbergh Widding och Victoria Van Camp samt suppleanten Magnus Breidne (huvudsekreterare).  

Om Hans Werthénfonden

Hans Werthénfonden har sedan 1990 delat ut totalt 59,2 miljoner kronor till 505 stipendiater. Stipendiet avser ett års vetenskapligt arbete på post dok- eller doktorandnivå, MBA- eller LL.M-studier i en kvalificerad internationell miljö. Stipendiet är på cirka 100 000–400 000 kronor. Den som ansöker ska vara cirka 25–35 år och ha en akademisk examen, helst lägst på masternivå men gärna doktorsexamen, företrädesvis inom områdena teknik/naturvetenskap eller ekonomi/juridik.

Läs mer om Hans Werthénfonden och hur du gör för att ansöka

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.