Astronauten Marcus Wandt en av årets Thulinmedaljörer

Astronauten Marcus Wandt får ta emot årets Thulinmedalj i guld, som delas ut av Flyg- och rymdtekniska Föreningen och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. Ingenjörerna Daniel Eckerström och Roy Kihlén belönas med silvermedaljer för sina insatser inom utvecklingen av fiberoptiska temperaturmätningssystem, som har bidragit till att öka säkerheten inom det civila flyget.

Medaljen och Marcus Wandt

- Att belöna Marcus Wandt med en guldmedalj känns väldigt roligt! Han har en fantastisk flygteknisk bakgrund. Inte bara som astronaut. Han är ingenjör och stridspilot i grunden och har också arbetat som chefstestpilot på Saab där han har varit med och utvecklat JAS Gripen, säger Håkan Seipel, ordförande i Thulinkommittén som utsett årets medaljörer.

En ambassadör för Sverige som flyg- och rymdnation

Marcus Wandt får utmärkelsen för sina insatser inom svensk och internationell flyg- och rymdteknisk verksamhet. Den 18 januari i år blev han den tredje svensken, efter Christer Fuglesang och svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir, att skjutas upp i rymden. Under sjutton dygn befann han sig på den internationella rymdstationen ISS, där han bland annat deltog som försöksperson i ett 30-tal forskningsprojekt med fokus på hur den mänskliga hjärnan och kroppen påverkas av längre vistelser i rymden.

I kombination med sitt bidrag till utvecklingen av Jas Gripen har Marcus Wandts gärning haft stor betydelse för Sveriges rykte som flyg och rymdnation.

- Det är ett väldigt starkt signalvärde i att Sverige lyckas få upp ytterligare en astronaut i rymden. Det är inte vem som helst som den Europeiska rymdstyrelsen ESA skickar ut på ett rymduppdrag. Och det visar att omvärlden tycker att vi håller en hög nivå som rymd- och flygnation, säger flygteknikexperten Anders Blom som är en av de IVA-ledamöter som bedömt de personer som varit aktuella som mottagare av årets medaljer.

Håkan Seipel håller med:

- Det är Marcus gärningar, både som astronaut och pilot som gör honom till en så viktig ambassadör för hela den svenska flyg- och rymdteknikbranschen. Han har med sitt sätt gått genom rutan och uppmärksammat teknikbehovet inom både flyg- och rymdområdet.

Två silvermedaljörer har bidragit till ökad flygsäkerhet

Thulinmedaljen är den förnämsta utmärkelsen inom flyg- och rymdbranschen i Sverige och har delats ut varje år sedan 1944. Förutom medaljen i guld, som Marcus Wandt får, delas även två silvermedaljer ut i år. De går till ingenjörerna Daniel Eckerström och Roy Kihlén på Saab. Tillsammans har de utvecklat fiberoptiska temperaturmätningssystem. Deras arbete har bland annat bidragit till att förenkla underhållet och öka säkerheten i moderna flygplan.

- Det finns väldigt många delar och system i ett flygplan som är beroende av att man har teknik för att hålla rätt temperatur, allt från i datorer och styrsystem, till flygbränsletankar och friktionsvärme som uppstår mot den omgivande luften.

Tekniken, som ursprungligen togs fram för JAS Gripen, har Daniel Eckerström och Roy Kihlén vidareutvecklat och anpassat för att den ska fungera även i större civila flygplan. Deras patenterade lösningar sitter idag bland annat i Airbus passagerarflygplan.  

- Det är lite som med formel 1-bilar där de extrema tekniska lösningar som man utvecklat där kan tas vidare och komma till nytta i mer vardagliga applikationer. Och det är ju extra roligt att Sverige även kan vara med och bidra till den civila flygindustrins utveckling, eftersom vi inte längre har så mycket kvar av den på hemmaplan, säger Håkan Seipel.

Medaljerna delas ut vid Flyg- och rymdtekniska Föreningens årsmöte den 16:e maj 2024. 

Om Marcus Wandt

Marcus Wandt är stridspilot och flygingenjör med inriktning på elektroteknik. År 2022 blev han uttagen till den Europeiska Rymdstyrelsen ESAs astronautprogram. Han har tidigare arbetat inom flygvapnet och som chefstestpilot på Saab, där han bland annat har varit med i utvecklingen av Jas Gripen.

(Foto: ESA/Sebirot)

Om Daniel Eckerström

Daniel Eckerström är systemingenjör på Saab, där han har ansvar för systemspecifikation och utveckling av säkerhetskritiska datorsystem och fiberoptiska mätsystem i flygande applikationer. Han är civilingenjör och har tidigare arbetat som flygingenjör i Försvarsmakten. 

Om Roy Kihlén

Roy Kihlén är systemingenjör på Saab med fokus på systemkrav inom fiberoptiska mätsystem för flygande applikationer. Han har arbetat på Saab sedan 1995 och har tidigare bland annat varit ansvarig för företagets arbete med avionik, det vill säga all den elektronik som är av betydelse för flygplanens säkerhet och prestanda.

Om Håkan Seipel

Håkan Seipel är ordförande i Thulinkommittén som utser vilka som får årets medaljer. Han är senior rådgivare på Försvarets materielverk FMV, där han tidigare bland annat har varit teknisk direktör. Han har en examen i teknisk fysik på Chalmers.

Om Anders Blom

Anders Blom är mångårig flygexpert och har deltagit i bedömningsarbetet kring årets Thulinmedaljörer. Han har tidigare varit forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut och programchef för det nationella strategiska innovationsprogrammet Innovair.

Anders Blom är ledamot av IVA sedan 1994.

Thulinmedaljen

Thulinmedaljen instiftades 1944 till minne av flygpionjären och industriledaren Enoch Thulin (1881-1919), som var med och lade grunden för flygteknisk forskning och tillverkning av flygplan och flygplansmotorer i Sverige. Bakom utmärkelsen står Flyg- och rymdtekniska Föreningen, som tillsammans med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) utser medaljörer.

Thulinmedaljen kan delas ut i tre valörer: guld, silver och brons.

Thulinmedaljens fram och baksida

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.