FoU-barometern 2024

Ökad internationell konkurrens och omställningen mot hållbarhet och digitalisering ställer stora krav på innovation och ny kompetens. Sveriges FoU-chefer efterlyser en mer aktiv forsknings- och innovationspolitik och ökade statliga FoU-medel för att matcha näringslivets behov. Det visar IVAs FoU-barometer 2024.

Byggnaden Forskaren vid KI i Hagastaden
Foto: Vectura
Pontus de Laval
citat tecken

Budskapet från FoU-cheferna är tydligt: Sverige behöver en mer proaktiv forsknings- och innovationspolitik.

Pontus de Laval, styrgruppsordförande projektet Näringslivets FoU-investeringar
Rapportens omslag

IVAs FoU-barometer 2024

Bra FoU-klimat
– trots kompetensbrist

Näringslivet står för tre fjärdedelar av de totala FoU-investeringarna i Sverige. 

FoU-chefernas övergripande bild av det svenska innovationsklimatet har förbättrats, enligt IVAs årliga undersökning FoU-barometern. I årets undersökning anser 82 procent av FoU-cheferna att förutsättningarna för att investera i FoU i Sverige är bra eller mycket bra vilket är en ökning från 70 procent 2023.

Samtidigt finns en medvetenhet om utvecklingen i omvärlden och en oro inför framtiden. Enligt FoU-cheferna befinner sig näringslivet i en avgörande tid, med stora förestående förändringar. Många länder gör insatser för att främja FoU och locka till sig nyetableringar. För att Sverige ska vara en stark FoU-nation även i framtiden krävs en aktiv forsknings- och innovationspolitik som främjar nysatsningar och samverkan mellan företag, akademi och myndigheter. Detta understryks av att forsknings- och innovationspolitik är den faktor som ökat mest i betydelse för företagens FoU-verksamhet sedan den första FoU-barometen 2019. Denna trend är extra tydlig bland storföretagen.

Det som i högst grad påverkar var företagen väljer att placera sin FoU är tillgången till kompetens. 97 procent av FoU-cheferna anser att kompetenstillgång är viktigt eller mycket viktigt. Bland de 25 storföretag med flest FoU-anställda är kompetensfrågan extra kritisk. FoU-cheferna i dessa företag värderar kompetenstillgång högre än genomsnittet, och ger samtidigt ett lägre betyg för tillgången på kompetens i Sverige.

Även om rekryteringsläget ljusnat något så visar FoU-barometern att en hög andel av företagen har fortsatt svårt att rekrytera rätt personer till sin FoU-verksamhet i Sverige. Bristområden som FoU-cheferna särskilt pekar ut är programvaruutveckling, dataanalys, AI och batteriteknik.

Sverige har en internationellt sett hög FoU-andel, men barometern visar en tendens att företagens FoU växer mer utomlands än nationellt. Medan 63 procent av företagen svarar att de kommer att öka sin FoU globalt så svarar en lägre andel, 55 procent, att FoU:n kommer att öka i Sverige under de närmaste fem åren.

Så får Sverige ett bättre FoU-klimat

Tio förslag från FoU-chefer

  1. Utbilda fler ingenjörer
    Det utbildas för få ingenjörer i Sverige för att kunna möta industrins behov. Både genomströmningen och antalet platser behöver öka inom STEM (vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik).

  2. Öka statliga medel till forskning och innovation
    Majoriteten vill se en ökad offentlig finansiering av forskning och utvecklig så att den motsvarar minst en procent av BNP.

  3. Satsa mer på forskning i samverkan
    Statliga medel är ett viktigt smörjmedel för att utveckla framtidens innovationer genom samverkan mellan industri och akademi. Det handlar om riskfyllda projekt i tidig fas där industrin inte kan ta hela kostnaden.

  4. Ge högskolan nytt uppdrag för livslångt lärande
    Den dubbla omställningen mot ökad digitalisering och hållbarhet innebär ett stort behov av vidareutbildning av befintlig personal.

  5. Underlätta för utländska studenter och experter
    Företagen är beroende av utländsk kompetens och att Sverige välkomnar studenter och experter. Tillståndsprocessen för att få visum och arbetstillstånd behöver gå snabbare och bli smidigare. Det behöver också bli enklare för internationella studenter och forskare att stanna och arbeta i Sverige efter examen.

  6. Upprätta en nationell forsknings-, innovations- och teknikstrategi
    Det arbete med att ta fram förslag till strategiska teknikområden som initierats av regeringen i maj 2024 måste också resultera i en tydlig handlingsplan, och samordnas med andra strategier som berör industrin.

  7. Se över tillämpning av lärarundantaget
    Högskolornas tolkning av lärarundantaget har enligt flera FoU-chefer blivit ett allvarligt hinder för samverkansprojekt. De efterlyser en enklare process för att skriva avtal som är gemensam för alla lärosäten.

  8. Samordna och förenkla deltagande i EU:s forskningsprogram
    Sverige behöver bli bättre på att samordna nationella intressen och föra fram dessa under planeringen av EU:s FoU-program. Det behövs även ett bättre stöd för att skriva ansökningar och mer motfinansiering från nationellt håll.

  9. Minska antalet forskningsfinansiärer
    Flera välkomnar förslaget om att minska antalet myndigheter som ansvarar för forskning och innovation. Dessa bör också få ett gemensamt ramverk och ett harmoniserat ansökningsförfarande.

  10. Konkurrenskraftiga stöd för FoU
    För att vara fortsatt attraktivt för investeringar är det viktigt att Sverige har konkurrenskraftiga företagsstöd och regler för FoU-avdrag och expertskatt.

Se rapporten för en mer detaljerad beskrivning av samtliga förslag.

citat tecken

För Sveriges långsiktiga tillväxt och välfärd behövs spets inom viktiga och strategiska teknikområden. Vi behöver också fokusera på livslångt lärande och undanröja alla hinder för forskningssamarbeten mellan akademi och företag.

Erik Dahlberg, forsknings- och innovationschef, Scania
citat tecken

Världen står inför många komplexa utmaningar. Innovation är nyckeln till hållbara lösningar och om Sverige ska behålla ledartröjan behövs ökat fokus på attraktionskraft och samarbeten inom FoU för att attrahera rätt kompetens.

Maria Persson Gulda, CTO, H2 Green Steel
citat tecken

Sverige måste ligga i framkant av den tekniska utvecklingen. Tekniskt ledarskap kommer inte gratis. Det kräver en hög nivå av strategiska långsiktiga investeringar i forskning, utveckling och innovation. Försvinner de investeringarna eroderar konkurrenskraften.

Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen (Foto: Teknikföretagen, Viktor Fremling)

Om FoU-barometern 

FoU-barometern har genomförts sedan 2019 och bygger på en enkät om det svenska klimatet för forskning och utveckling, FoU, som i år har besvarats av 76 FoU-chefer i svenskt näringsliv. Tolv av dem har djupintervjuats. Tillsammans har företagen i undersökningen cirka 63 500 FoU-anställda i Sverige, vilket motsvarar cirka 78 procent av alla FoU-anställda i företagssektorn i jämförelse med de senaste siffrorna från SCB. Bland deltagarna finns några av företagen med flest FoU-anställda i Sverige inklusive Ericsson, Saab, Volvo Cars, Scania, AB Volvo, och AstraZeneca.

Näringslivets FoU-investeringar - tidigare rapporter

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.