Göteborgsbolag ger kirurger röntgensyn

Var sitter tumören? Under en titthålsoperation har kirurgen ofta problem att orientera sig. Navari Surgical, som var med på IVAs 100-lista 2023, löser problemet med förstärkt verklighet och smarta algoritmer som gör det osynliga synligt.

Mindre risk för patienten, kortare tid på sjukhus och snabbare läkning. Titthålskirurgi har flera fördelar jämfört med traditionell, öppen kirurgi. Men användningen begränsas av att det är svårt för kirurgen att se exempelvis placeringen av en cancertumör inuti ett organ. Medicinteknikbolaget Navari Surgical i Göteborg har utvecklat en lösning.

– Vi gör det möjligt att se dolda strukturer i realtid under en operation. Det är som att ge kirurgen röntgensyn, säger vd:n och medgrundaren Madeleine Gustavsson.

Under en canceroperation med titthålsteknik förs en kamera in genom ett litet hål i vävnaden och instrumenten genom ett annat. Videofilmen från kameran visas på en skärm framför kirurgen. För att veta var cancertumören sitter måste kirurgen även förlita sig på röntgenbilder som tagits före operationen.

Med Navaris teknik kan kirurgen med hjälp av förstärkt verklighet, augmented reality, se en modell av tumören direkt i videoflödet från titthålskameran.

– Så som man opererar idag är nästan som att köra bil med kartboken vid sidan om. Vi lägger i stället allt i samma vy, lite som Google Maps, säger Madeleine Gustavsson.

Navaris teknik bygger på ett tvärfunktionellt forskningsprojekt mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers Tekniska Högskola. Kirurgerna Niclas Kvarnström och Mårten Falkenberg ville hitta ett bättre sätt att orientera sig under titthålsoperationer av levertumörer. Chalmersforskarna Torbjörn Lundh och Klas Modin kom på idén att använda augmented reality.

gruppbild

En del av teamet bakom Navari Surgical: Från vänster, bakre raden: Axel Blomé, Torbjörn Lundh, Niclas Kvarnström. Från vänster, främre raden: Carl Bodin, Madeleine Gustavsson, Klas Modin.

Företaget grundades 2021 och under de första åren låg fokus på att utveckla tekniken. Ett första steg mot mer publicitet blev att söka till IVAs 100-lista 2023.

citat tecken

– Att vi kom med på IVAs 100-lista var väldigt positivt. Det visar att vi bedriver forskning och innovation som är viktig för samhället.

Genom 100-listan kunde Madeleine Gustavsson och medgrundaren Axel Blomé dessutom medverka i Vinnovas inkubatorprogram REACH i Silicon valley.

– Det var jättebra för oss som bolag. USA är en väldigt intressant marknad och genom REACH har vi fått ett stort nätverk som gör att USA känns mer tillgängligt.

Navari har ansökt om två patent och i höstas genomfördes en första preklinisk studie med lyckat resultat.

– Det var stor milstolpe säger Madeleine Gustavsson.

Nästa mål är att produkten ska bli redo för en klinisk studie där den för första gången testas på människor.

En stor utmaning är att få ihop tillräckligt med finansiering. Hittills har Navari kunnat försörja sig genom bidrag och 7,5 miljoner i riskkapital från bland annat Almi Invest och Chalmers Ventures som stöttat projektet från start.

Men för att kunna nå hela vägen till marknaden och CE-märkning behövs betydligt större summor.  Enligt Madeleine Gustavsson finns ett ”gap” i finansieringssystemet för nya medicintekniska företag med höga utvecklingskostnader.

– Att utveckla en ny medicinteknisk produkt är ett maraton och det krävs mycket kapital innan bolaget kan generera egna intäkter. För att klara den resan krävs både riskkapital och bidrag i olika former där framför allt bidragsutbudet för bolag i riktigt tidiga stadier behöver förbättras.

Fakta: Navari Surgical

Gör: Visualiseringsverktyg för titthålsoperationer

Startår: 2021

Antal anställda: 5

Med på IVAs 100-lista: 2023

Koppling till lärosäte: Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska universitetssjukhuset

Deltagande i REACH: 2023/2024

Riskkapital: 7,5 miljoner kronor från Chalmers Ventures, ALMI Invest, GU Ventures och affärsänglar

illustration operation

IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. 

Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.

Till IVAs 100-lista

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.