Hon ska förändra världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi
Idag publicerar Dagens Industri en intervju med IVAs tillträdande vd, Sylvia Schwaag Serger. Här kan du läsa ett utdrag ur intervjun om drivkrafter, vägval och visioner.
- Idag skapas kompetens inte bara genom en lång forskarkarriär eller av att man jobbat 50 år i näringslivet. Vi måste öka bredden i vår kunskapsinhämtning.
- Jag drivs av att agera och äga framtiden istället för att låta den äga oss genom att avvakta och hoppas på det bästa, säger Sylvia Schwaag Serger, som den 1 oktober tillträder som ny vd för IVA, i intervjun i DI.
- Men jag är också ganska medveten om att jag kan ha fel. Idag finns det mycket ovisshet, men det ska inte hämma ens drivkraft.
Med sin egen brokiga bakgrund är Sylvia Schwaag Serger lite av en udda fågel i sammanhanget. Hon har kinesiska rötter på sin mammas sida, växte upp i Tyskland och tillbringade många somrar hos sina morföräldrar i Palo Alto, USA.
- Jag har sett hur Silicon Valley vuxit fram tack vare teknik och talanger. Och när jag var i Peking som teknisk attaché såg jag hur målmedvetet den kinesiska staten byggde Kinas innovationskraft. Mot denna bakgrund har jag känt att Sverige och Europa måste hänga med. Det är ingen självklarhet att vi gör det.
Till Sverige kom hon som 27-åring och fick jobb på Näringsdepartementet, något hon såg som den perfekta introduktionen till sitt nya hemland även om hon sedermera upptäckte att den svenska näringspolitiken skiljde sig från den tyska som hon disputerat på. Hon har drivit tankesmedja med fokus på forsknings- och innovationspolitik, anlitats som Kina- och innovationsexpert av EU-kommissionen, OECD och Världsbanken och varit ledamot i statsminister Stefan Löfvens nationella innovationsråd för att bara nämna några av de meriterna på hennes långa cv.
Vad är den röda tråden genom din karriär?
- Den kanske kan sammanfattas i samhällsutveckling, och mer och mer riktad mot transformation. Hur man driver förändring på ett positivt sätt.
Hon pekar på den roll som tekniken och ingenjörskonsten haft för att bygga Sveriges välstånd i kombination med kloka ekonomiska beslut.
- Det är IVA i ett nötskal. IVA har varit med när viktiga vägval har gjorts i Sveriges teknologiska utveckling.
Vad är nästa viktiga vägval som du och IVA kommer att ställas inför?
- Det som ibland håller mig vaken om nätterna är de fyra faktorer som präglar vår tillvaro idag. Det är kapplöpningen mellan USA och Kina om nyckelteknologier, klimatkrisen som blir allt mer förödande för stora delar av jordens befolkning, urholkningen av demokratin och risken för ett storskaligt krig i Europa.
Du kallar IVA för en klenod, men hur kan IVA moderniseras?
- Jag skulle vilja hitta ett nytt sätt att dra nytta av kunskapen hos våra 1 300 ledamöter som ofta är väldigt upptagna människor. Vi måste hitta nya verktyg för att crowdsourca kunskap.
Det andra handlar om att öka mångfalden. I takt med den snabba samhällsutvecklingen skapas också kompetens på ett annat sätt än tidigare, inte bara genom en lång forskarkarriär eller att man jobbat 50 år i näringslivet, säger hon och exemplifierar med sin egen son.
- Han läser datavetenskap och hans känsla och uppfattning om tekniken är otroligt värdefull för mig och skiljer sig från min generations förhållande till den. Vi behöver bredda och föryngra kompetensbasen.
Hon vill också göra IVA mer synligt internationellt. För ett litet land som Sverige är den snabba förändringstakten en stor utmaning. Men om vi inte ligger i framkant kommer vi inte att hitta till förhandlingsbordet, menar Sylvia Schwaag Serger.
Ta del av hela intervjun som publicerades i DI 2024-09-10 här
Om Sylvia Schwaag Serger
Sylvia Schwaag Serger är ordförande i Formas forskarråd, ledamot i den statliga AI-kommissionen samt medlem i expertgruppen för halvtidsutvärderingen av Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation.
Sylvia Schwaag Serger var från 2018 till 2021 prorektor vid Lunds universitet och var tidigare chef för internationellt samarbete på Vinnova. Hon har anlitats som Kina- och innovationsexpert av EU-kommissionen, OECD och Världsbanken och har varit ledamot i statsminister Stefan Löfvens nationella innovationsråd, samt i forskningsberedningen. Hon har en bred internationell arbetslivserfarenhet och har bland annat varit teknik- och vetenskapsråd vid ambassaden i Peking.
Sylvia Schwaag Serger efterträder Tuula Teeri som varit vd sedan 2017. Sylvia Schwaag Serger tillträder den 1 oktober 2024 och blir då den tionde vd:n sedan IVA grundades 1919.