Sveriges digitala infrastruktur måste stärkas

Sveriges digitala infrastruktur måste bli bättre på att klara störningar, kriser och konflikter. Det kan bli avgörande för vår förmåga att upprätthålla kritiska samhällsfunktioner och för näringslivets konkurrenskraft. I det nystartade projektet Resilient digital infrastruktur ska IVA kartlägga vad som krävs för att skapa en digital infrastruktur i världsklass.

citat tecken

Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder och vi har aldrig varit mer beroende av den digitala infrastrukturen.

- Den är avgörande för näringslivets konkurrenskraft och en viktig del av vårt totalförsvar samt en förutsättning för att våra mest samhällskritiska funktioner ska fungera, säger IVA-ledamot Pia Sandvik som är vd för Teknikföretagen och styrgruppsordförande för det nya IVA-projektet.

Digital teknik och digitala system är idag integrerade i alla delar av samhället. Det handlar om allt från kommunikationer och transporter till energiförsörjning, finansiella system och industrins produktionsprocesser. När alla bitar ska integreras och samverka krävs en digital infrastruktur som består av flera lager, alltifrån passiva fiber och master, via nätverk och applikationer, till data- och informationshantering och tjänster.

- Idag är det många olika aktörer som driver de olika delarna av den här infrastrukturen, både privata och offentliga. Det är resultatet av deras samlade agerande som avgör hur den här strukturen utvecklas och förändras, och i slutänden om den är robust och resilient nog att kunna hantera framtidens utmaningar, säger Pia Sandvik.

Bättre samordning är en nyckel

Ett av IVA-projektets övergripande mål är att bidra till att Sverige kommer att ha en digital infrastruktur som till kapacitet, kvalitet och säkerhet kan mäta sig med de mest avancerade länderna i världen. Men hur bra vi står oss idag jämfört med andra länder är inte helt lätt att svara på. Det beror av många olika faktorer.

- En styrka vi har i Sverige är att vi lever i en marknadsekonomi och att vi generellt har hanterat infrastrukturen på ett bra sätt med regelverk och flera konkurrerande aktörer. Det har lett till diversitet, gjort oss bra på innovation och att hitta fungerande lösningar, säger IVA-ledamoten Patrik Fältström som är säkerhetsskyddschef på Netnod och sitter med i projektets styrgrupp.

Samtidigt är Sverige är ett mer distribuerat och uppdelat samhälle än många andra länder. Vi har många kommuner, regioner, myndigheter, krav och regelverk som ska följas. Det kan skapa utmaningar när det gäller att få de pusselbitar att passa ihop som kanske är de allra viktigaste för att bygga en digital infrastruktur som kan möta framtida krav på resiliens, effektivitet och hållbarhet.

- Det finns många enskilda företag, organisationer och myndigheter som gör ett bra jobb. Men det viktigaste handlar om att vi som samhälle måste bli bättre på att samordna, planera och utveckla den här infrastrukturen tillsammans. Det är framför allt där vi måste höja oss. Det är projektets tes, säger Patrik Fältström.

Näringslivets och industrins konkurrenskraft i fokus

Att bygga en effektiv och motståndskraftig digital infrastruktur är en viktig del av den svenska beredskapen, men det utgör också en förutsättning för att hålla den svenska ekonomin i rullning. Ett viktigt fokus för IVAs projekt ligger därför på hur det påverkar näringslivets förutsättningar. Vilka åtgärder och förändringar behöver till exempel göras på politisk nivå för att det ska bli lättare för aktörer ute i samhället att agera och bidra. Det är viktigt för Sveriges internationella konkurrenskraft.

- Om vi får ett rykte om oss att inte ha tillräcklig stabilitet i samhällsviktiga funktioner, som att vår energiförsörjning kan gå ner, att vårt transportsystem är sårbart eller att det finns risk för att det blir kaos i våra beslutssystem, då finns risken att Sverige blir ett land där utländska företag och investerare inte vågar gå in och satsa. Det kan få stor betydelse för vår konkurrenskraft, säger Pia Sandvik.

Och i det arbetet är det viktigt att fokus ligger på att vara konstruktiva och snabba.

- Det är så otroligt viktigt att vi fokuserar på vad som kan göras nu och att vi inte väntar för länge. Vi måste hitta saker att göra som ger effekt snabbt, säger Patrik Fältström.

Scenarion ska bidra till steg framåt

Idag finns redan en politisk medvetenhet om att satsningar på den digitala infrastrukturen behöver göras. Härom månaden lade regeringen fram en totalförsvarsproposition för åren fram till 2030. Där framgår det att man planerar att satsa nästan 36 miljarder extra på det civila försvaret, där den digitala infrastrukturen är en del.

- Det som saknas är att veta vem som behöver göra vad för att lösa de problem och brister som vi har, säger Patrik Fältström.

För att bidra till det arbetet kommer särskilt sammansatta expertgrupper inom IVA-projektet, med representanter från industri, offentlig sektor och akademi, att ta fram relevanta scenarion för tänkta störningar och kriser. Målet är att dessa i slutänden ska utmynna i konkreta och genomförbara åtgärdsförslag.

- Det är inte tydligt idag vad som behöver ändras och vad som förväntas av olika aktörer. Här hoppas vi kunna bidra med några viktiga pusselbitar, säger Pia Sandvik.

Om Pia Sandvik

Pia Sandvik är vd för Teknikföretagen, som representerar över 4000 teknikföretag inom till exempel telekommunikation, datateknik, elkraft och transporter.  Hon har tidigare bland annat varit vd på forskningsinstitutet RISE och rektor på Luleå tekniska universitet.

Pia Sandvik är ledamot av IVA sedan 2009.

Om Patrik Fältström

Patrik Fältström är säkerhetsskyddschef (Chief Security Officer) på Netnod, som ansvarar för drift av internetrelaterad kritisk infrastruktur i Sverige. Han är även deltidsanställd i Försvarsmakten där han har majors grad. De senaste tre åren har han lett det svenska laget i Locked Shields, världens största liveövning i cybersäkerhet som årligen arrangeras av NATOs Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence (CCDCOE) i Tallinn.

Patrik Fältström är ledamot av IVA sedan 2013.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.