IVA fokuserar på: Teknikens roll på COP 28 i Dubai

Just nu pågår FN:s klimatmöte COP28 i Dubai. Under två veckor samlas forskare, ledare, lobbyister och organisationer från hela världen för att diskutera lösningar för att bromsa de pågående klimatförändringarna. Vilken betydelse kommer satsningar på innovation och ny teknik att spela under mötet? Tre IVA-ledamöter med lång erfarenhet av klimatarbete; tidigare miljöministern Lena Ek, Formas generaldirektör Johan Kuylenstierna och Martin Pei, teknisk direktör på SSAB ger sin bild.

- Jag hoppas att utveckling av genombrottsteknik och innovationer får tillräcklig uppmärksamhet på mötet i Dubai. Mycket av lösningen av klimatomställningen ligger i just ny teknik och innovation, och innovation av nya affärsmodeller längs värdekedjorna som är avgörande, säger Martin Pei på SSAB som är på plats på mötet i Dubai.

Johan Kuylenstierna, generaldirektör för forskningsrådet Formas, håller med men är inte säker på att teknikutveckling kommer att få en så framträdande roll under mötet som man kanske kunde hoppas.

- Jag tror att satsningar på teknikutveckling kommer att få en stor betydelse, men de kanske inte blir en så tydlig del av de formella förhandlingarna även om frågorna kommer att finnas där. Till exempel när det gäller hur den teknik vi har idag kan föras över även till de delar av världen som inte har tillgång till den ännu. 

Fel fokus på tekniksatsningar

- En viktig fråga handlar också om vilka prioriteringar som görs när det gäller satsningar på teknikutvecklingen, säger Martin Pei, som också är en av hjärnorna bakom HYBRIT-projektet som har storsatsat på att utveckla ny teknik för att producera stål utan att använda fossila bränslen.

Martin Pei tycker att järn- och stålindustrin, som idag står för över sju procent av de globala växthusgasutsläppen, är ett bra exempel på ett teknikutvecklingsområde där många beslutsfattare tyvärr inte satsar på rätt saker.    

- Idag ges stora belopp i statsstöd till projekt som bygger på redan befintlig teknik, exempelvis teknik som är baserad på naturgas. Jag tycker att stöd bör prioriteras till att främja uppskalning av nya innovationer som löser grundorsaken till dagens växthusgasutsläpp.

Lena Ek, som bland annat har varit miljöminister och EU-parlamentariker, håller med Martin Pei om vikten av rätt prioriteringar. Hon tror också att en del av det problemet skulle gå att lösa om stater runt om i världen slutade subventionera teknik som bygger på fortsatt användning av fossila bränslen.

- Skulle man sluta ge stöd åt fossil teknik så skulle ju marknadsläget se helt annorlunda ut, och då skulle mycket av den nya tekniken som idag inte kan konkurrera med de fossila bränslena kunna klara sig själv på marknaden. Utan att behöva några subventioner.

Låg ambitionsnivå inom EU 

Bara några dagar innan klimatmötet i Dubai meddelade miljöminister Romina Pourmokhtari att Sverige inte lyckats förmå EU att driva förhandlingslinjen om att förbjuda all utvinning av kol och olja. EU:s hållning i Dubai blir nu att industrier ska få fortsätta att använda fossila bränslen, så länge man satsar på teknik som kan fånga in och lagra utsläppen. En olycklig linje tycker Lena Ek som själv har många års erfarenhet som tidigare EU-parlamentariker.

- För det första är tekniken kring carbon capture fortfarande outvecklad och extremt dyr. Och om man satsar på ny teknik för att fånga in koldioxiden, så kan man ju inte nöja sig med att bara trycka ner den i berggrunden. Man måste också satsa på teknik som i stället gör det möjligt att tillverka nya användbara produkter av koldioxiden. Det finns ju möjlighet att göra energi, bränslen, vätgas och allt möjligt av den. Det är visserligen en väldigt energiintensiv produktion, men jag tycker att man ska satsa på att utveckla ny teknik här så att man kan ta vara på restströmmar och bygga en mer cirkulär bioekonomi.

Johan Kuylenstierna tyker också att det är olyckligt att EU inte vill driva en hårdare linje kring utfasningen av kol och olja. Det är en signal som kan bidra till en osäkerhet som hämmar utvecklingen av ny teknik som kan snabba på omställningen. Samtidigt har han förståelse för att det finns en oro för att överge det gamla och satsa på nya lösningar.

- Det upplevs nog ofta som att det hotar de invanda affärsmodellerna och de värdekedjor som är uppbyggda, och att det hotar dagens industri och därmed jobben och ekonomin. Man tvingas sätta sin tilltro till nya teknologier där det fortfarande finns mycket osäkerhet kring kostnader, möjligheter till uppskalning och så vidare.

Teknik inte enda lösningen

En fråga som Johan Kuylenstierna menar inte heller får glömmas bort är att utveckling av ny teknik inte är det enda verktyg vi har för att minska våra klimatutsläpp och bromsa de pågående klimatförändringar.  Det kan vara lika viktigt att till exempel verka för att ändra på människors livsstil och konsumtionsmönster. Och inte minst att använda sig av naturens egna lösningar för att bromsa växthuseffekten.

- Jag tror att de naturbaserade lösningarna ofta underskattas. Naturen har fantastiska möjligheter att till exempel binda in kol från atmosfären. Det handlar inte bara om skogen som vi ju pratar mycket om här i Sverige. Det kan till exempel också handla om havsförvaltning, som att stimulera tillväxt av makroalger eller återplantering av mangroveträsk.

Vad är COP28?

FN:s ramkonvention om klimatförändringar (den s.k. Klimatkonventionen, förkortad UNFCCC) är ett ramverk för åtgärder för att begränsa klimatförändringarna. Överenskommelsen godkändes 1992 av 195 parter (194 stater samt Europeiska unionen) och trädde i kraft 1994.

Representanter för konventionsparterna möts årligen i så kallade partskonferenser: COP - Conference of the Parties of the UNFCCC. COP28 är den 28:e upplagan och äger rum i Dubai den 30 november -12 december för. Två frågor är särskilt i fokus på årets möte: den globala översynen av det globala klimatarbetet och utfasningen av fossila bränslen.

Om Martin Pei

Martin Pei är teknisk direktör på stålbolaget SSAB. Han är en av initiativtagarna till industrisatsningen HYBRIT, där SSAB, LKAB och Vattenfall har gått ihop och utvecklat en metod för att bryta järnmalm och tillverka stål utan att använda fossila bränslen.

Martin Pei är ledamot av IVA sedan 2017.

Om Johan Kuylenstierna

Johan Kuylenstierna är generaldirektör på det statliga forskningsrådet Formas som finansierar forskning kring hållbar utveckling. Han har arbetat med klimatfrågan i över 30 år, bland annat som ordförande i klimatpolitiska rådet och chef för Stockholm Environment Institute.

Johan Kuylenstierna är ledamot av IVA sedan 2020.

Om Lena Ek

Lena Ek har jobbat med miljö- och klimatfrågor på hög politisk nivå i många år, bland annat som riksdagsledamot, miljöminister och EU-parlamentariker. Idag är hon bland annat ordförande för forskningsprogrammet Mistra Geopolitics. De senaste åren har hon också arbetat som utredare åt regeringen och lämnade nyligen in ett förslag till en nationell bioekonomistrategi.

Lena Ek är ledamot av IVA sedan 2016.

IVA-ledamöter om aktuella ämnen

IVA fokuserar på

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.