IVA samlade entreprenörssverige
Vad krävs för att Sverige ska behålla sin topposition som innovations- och entreprenörsland? För att besvara denna fråga samlade IVA över 100 entreprenörer, investerare, politiker och forskare under heldagskonferensen Entrepreneurship Summit i Stockholm.
– Nu måste vi utvärdera och analysera allt insamlat material från dagen. Redan nu kan vi dock konstatera att vi har fått in många förslag på konkreta steg framåt i dessa frågor, säger IVA-ledamoten Pontus Braunerhjelm som är styrgruppsordförande för IVAs Entreprenörskapsakademi som arrangerade heldagskonferensen Entrepreneurship summit.
Pontus Braunerhjelm, styrgruppsordförande för IVAs Entreprenörskapsakademi.
Under en flera timmar lång workshop fick de över 100 medverkande i uppgift att ta fram konkreta åtgärdsförlag för att möta dessa tre centrala utmaningar för Sverige:
- Hur kan vi omvandla utbildningssystemet för att ge framtidens ledare de entreprenöriella krafter de behöver i en värld i ständig förändring?
- Hur kan vi skapa ett världsledande ekosystem som inte bara lockar till sig den globala talangens toppskikt, utan också bygger en arbetsmarknad där entreprenörskap blir den självklara vägen för alla?
- Hur kan vi säkerställa att entreprenörskap är en självklar väg framåt för alla, oavsett bakgrund, förutsättningar eller var i världen de befinner sig?
I tillägg till workshoppen gav dagen även en unik möjlighet för alla medverkande att ta del av några av Sveriges främsta entreprenörers erfarenheter och syn på entreprenörskapets utmaningar och möjligheter. I panelsamtal diskuterades bland annat vilka framgångsparametrar som Sverige är bra på idag och vad vi behöver bli bättre på.
- Svenska ingenjörer är extremt duktiga och Sverige är ett fantastiskt land att bygga produktutvecklingsorganisationer i. Däremot är vi inte lika bra på att bygga sälj- och marknadsorganisationer. Det gör man bättre på många andra håll i världen.
Det menade Staffan Truvé, IVA-ledamot och en av grundarna till miljardföretaget Recorded future, som förra året fick ta emot Polhemspriset. Han fick medhåll från flera håll. Bland annat från IVA-ledamoten Anne Lidgard på Vinnova, som arbetat i många år med att skapa förutsättningar för svenska forskare och entreprenörer att starta och bygga företag i Sverige och världen.
- Vi är digitala och det är lätt att starta företag i Sverige, men när det gäller till exempel talangattraktion så finns det andra länder som har kommit mycket längre än oss. I Sverige finns det fortfarande väldigt mycket regler och hinder kvar. Det gör att vi har utländska talanger som verkligen vill bli entreprenörer i Sverige, men som inte får möjligheten eftersom de inte uppfyller våra krav kring arbetskraftsinvandring, sa Anne Lidgard.
Maria Rankka, Joel Hellermark och Staffan Truvé.
Diskussionen handlade också om andra faktorer som är viktiga för Sveriges möjligheter att hänga med som innovations och entreprenörsland. Bland annat tillgången på kapital, efterfrågan på innovationer i det offentliga upphandlingssystemet, och förutsättningar för det livslånga lärande som utpekades som en förutsättning för att hänga med i den snabba tekniska utvecklingen. Behovet av satsningar inom universitet och högskola lyftes fram, men också vikten av den egna drivkraften för att uppdatera sina kunskaper under karriären.
- Vi behöver utbilda oss, men jag tror också att vi måste lägga en större vikt på det personliga ansvaret. Vi kan inte bara vila på dom gamla lagrarna utan vi har ett personligt ansvar för ett livslångt lärande, sa Pernilla Ramslöv, vd och grundare till NOX Consulting, som Dagens Industri rankade som Näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör 2021.
Jacob Rudbäck, Linnéa Kornehed Falck och Tove Jarl.
Under dagen medverkade medverkade även moderatorn och IVA-ledamoten Maria Rankka (ABC labs), Marcus Wallenberg (IVAs preses), Ayad Al Saffar (vd, Åhlens) Linnéa Kornehed Falck (Einride), Tove Jarl (Ung Företagsamhet Sverige), David Sonnek (Navigare Ventures), Jacob Rudbäck (Yepstr), Joel Hellermark (Sana Labs AI) och Gunilla Von Platen (IVAs Näringslivsråd & Transcom worldwide AB).
Ayad Al Saffar och Maria Rankka.
Gunilla Von Platen och Ayad Al Saffar.
Alla foton: Erik Cronberg
Här kan du se fler bilder från dagen.
Om Entrepreneurship Summit
Huvudmålet med dagen var att tillsammans med entreprenörer, investerare, politiker och forskare ta sig an några av de stora utmaningar som Sverige måste hantera för att hävda sig som entreprenörsland i en föränderlig värld, och därefter försöka hitta konkreta förslag på lösningar.
Entrepreneurship Summit arrangerades av IVAs Entreprenörskapsakademi den 2 oktober 2024.