IVAs Guldmedalj 2019 - Lena Olving

Civilingenjör Lena Olving tilldelas guldmedalj för sin framgångsrika insats som ledare och förnyare av framgångsrika företag i teknikfronten. Hennes progressiva och nydanande ledarskap är en förebild för ledare av tekniskt avancerade företag på en global marknad.

Succéstrategen som fortsätter inspirera

När Lena Olving kom till Micronic Mydata som ny vd 2013 kom hon till ett företag med tekniskt ledande produkter, men med en omsättning som stod och stampade och ingen vidare lönsamhet. Sex år senare, när hon gick i planerad pension, hade omsättningen nästan fyrfaldigats och resultatet skjutit i höjden.

– Det var en fantastisk resa, och det kändes gott att kunna lämna över ett så väl fungerande företag till min efterträdare, säger Lena Olving.

Succéresan med Mycronic – Lena Olving drev igenom namnbytet – har befäst hennes ställning som framgångsrik ledare i tekniktung industri. Den långa meritlistan innehåller flera chefsposter på Volvo Personvagnar och försvars- och säkerhetsföretaget Saab.

Hon är känd för att få saker och ting att hända. Mottot hon fått från sin mamma är: Hur svårt kan det vara.  Kraven är höga, även på henne själv.

–Jag sitter inte i ett hörnrum och pekar med hela handen utan är beredd att lägga ner lika stor möda som alla andra och få skit under naglarna.

På Mycronic mötte hon en organisation där självförtroendet och beslutskraften inte var på topp. Det fanns också ett behov av en tydligare produktstrategi. Receptet hämtade Lena Olving från sina 25 år i bilbranschen.

– Där jobbar man med ”product roadmaps”, små och inkrementella förbättringar av produkten samtidigt som man hela tiden är i kontakt med kunderna för att förstå vad de efterfrågar.

Första steget var att lägga örat mot marken och lyssna på kundernas behov. För ett litet företag i Täby som bygger avancerade maskiner till den globala elektronikindustrin var det inte alldeles enkelt. Företaget säljer till exempel maskritare till verkstäder som gör fotomasker till skärmtillverkare. Skärmarna hamnar slutligen i allt från tv-apparater till mobiltelefoner.  Det gällde alltså inte bara att korta avståndet till kunderna utan hela vägen till kundernas kunders kunder.

– Men man ringer ju inte bara till Samsung och frågar om man kan få del av deras framtidsplaner, säger Lena Olving.

Trots att hennes pappa var rektor på Chalmers och hennes äldre bror läste till civilingenjör var den tekniska banan inte självklar. Som liten var Lena Olving ett ”sportfreak” och ville helst av allt bli golfproffs.

– Men pappa tyckte att jag först skulle skaffa mig en utbildning och jag lydde hans råd och sökte till Chalmers, säger Lena Olving.

Det blev maskin efter att övriga linjer fallit bort en efter en: Väg och vatten var för lerigt, kemi passade inte, teknisk fysik för svårt och på elektro var pappa professor.

Efter examen började hon på Volvo Personvagnar och hennes nyfikenhet och vilja att lära sig nya saker ledde snabbt till första chefsjobbet. Bilindustrin med sin stentuffa konkurrens beskriver hon om en fantastisk skola.

– Du ska ständigt leverera bättre produkter med mer teknikinnehåll som helst är billigare än de föregående.

Särskilt nyttiga var åren som produktionschef, först på Volvo Komponenter i Skövde, sedan för monteringsfabriken i Torslanda som då var Sveriges största industriella arbetsplats. Hon anser att alla med ledarskapsambitioner någon gång borde jobba som chef i produktion.

– Man blir enormt skolad i att ta beslut. Och ofta på väldigt lite information. När man sedan fått mer information tar man ett nytt beslut om det behövs.

2010 utsågs Lena Olving, som då var vice vd och operativ chef på Saab, till Näringslivets mäktigaste kvinna. Hon får ofta frågor om kvotering och kvinnligt ledarskap, en term som hon inte gillar.

– Jag tycker inte att det finns något kvinnligt eller manligt ledarskap. Det finns kvinnliga och manliga ledare. Vi är alla olika individer.

Kvotering tror hon inte heller på. Kompetensen finns. Det är bara att leta ordentligt. Män borde bemöda sig mer om att förstå på vilka sätt kvinnor är annorlunda än de själva, anser hon.

– Vi som är kvinnor i den mansdominerade världen ägnar ju ett helt arbetsliv åt att förstå hur män fungerar och tänker.

Ett exempel tog hon upp i sitt sommarprogram 2010 som hon inledde hon med att sjunga: ”Lilla snigel”. Sången har hon sjungit tyst för sig själv på otaliga möten medan männen diskuterar sig fram till lösningen hon själv redan föreslagit, men för tidigt i processen. Hon berättar att hon blivit så slängd i männens språk att en kollega en gång frågat under ett möte: ”Lena, om du var kvinna, hur skulle du tänka då?”

Att hon skulle kliva av som börs-vd i våras var planerat. Efter att ha veckopendlat från bostäderna i Göteborg och Hjo i närmare 30 år vill Lena Olving spendera mer tid hemma och med sin man.

Men lugnt tar hon det inte. Med sju styrelseuppdrag och regelbundna möten med ett antal chefer som har Lena Olving som samtalspartner och mentor är det fortfarande ganska fullt i kalendern.

Så ofta hon hinner träffar hon kvinnliga ledare och delar med sig av sina erfarenheter. Lena Olving hoppas att hon kan inspirera fler tjejer att välja teknik.

– Egentligen gillar jag inte att synas och höras men om jag genom att ställa upp i media fått en enda kvinna att välja att bli civilingenjör  – då är det värt det. 

Om Lena Olving

Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik vid Chalmers 1981.

Karriär: Lena Olving jobbade 25 år på Volvo Personvagnar i många chefsbefattningar, varav fem år i Asien och sju år i  koncernledningen. I början av 1990-talet var hon under några år vd för Samhall Högland i Nässjö. 2008 utnämndes hon till vice vd och operativ chef i försvars- och säkerhetsföretaget Saab. 2013 blev hon vd för elektronikindustriföretaget Mycronic.

Utmärkelser: Kungens medalj 12:e storleken i högblått band 2018. IVA-ledamot 2006. Ruter Dam 2013. Gabrielsen Award 2012. Utsedd till Näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer 2010.  Styrelseledamot i Assa Abloy, Latour, Munters, NXP och Scandinova Systems. Styrelseordförande i Academic Work och Kungliga Operan.

IVAs Guldmedalj

I hundra år har IVA premierat framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle genom att dela ut guldmedaljer till personer som genom framstående gärningar bidragit till att skapa ett bättre samhälle.

IVAs Guldmedalj delas ut för förtjänstfull gärning inom akademiens verksamhetsfält. Medaljen delas ut vid IVAs årliga högtidssammankomst. 

Mer om IVAs Guldmedaljer
Guldmedalj