Joakim Nivre tilldelas Chester Carlsons forskningspris

Professor Joakim Nivre tilldelas Chester Carlsons forskningspris på 100 000 kronor, för sitt innovativa bidrag till datorlingvistiken, hans ledarskap i forskarsamhället och hans engagemang för språkteknologi genom samarbete. Priset har delats ut sedan 1985 och ska främja den vetenskapliga forskningen inom området informationsvetenskap.

Joakim Nivre, mottagare Joakim Nivre Chester Carlsons forskningspris (Fotograf Daniel Olsson).

– Jag är stolt och glad över att IVA tilldelar Joakim Nivre Chester Carlsons forskningspris. Joakim Nivres forskning har kretsat kring grammatisk analys vilket bidragit till utvecklingen av språkmodeller, säger professor Sylvia Schwaag Serger, vd Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

Motivering

Joakim Nivres innovativa bidrag till datorlingvistiken, hans ledarskap i forskarsamhället och engagemang för att främja språkteknologi genom samarbete gör honom till en värdig mottagare av Chester Carlson-priset. Hans arbete bidrar inte bara till akademisk förståelse utan har också praktiska tillämpningar för att förbättra språkteknologier som används globalt, med påverkan på allt från maskinöversättning till AI-drivna kommunikationsverktyg. Genom att tilldela Nivre Chester Carlson-priset erkänner vi hans enastående prestationer och den varaktiga påverkan hans arbete har haft på datorlingvistikfältet.

Fakta om årets pristagare

Joakim Nivre är professor i datorlingvistik vid Uppsala universitet och seniorforskare vid RISE. Han har en doktorsexamen i allmän lingvistik från Göteborgs universitet och en doktorsexamen i datavetenskap från Växjö universitet.

Hans forskning fokuserar på att använda datadrivna metoder för att utveckla språkteknologi, särskilt för att analysera grammatik och betydelse i text. Han hjälpte till att skapa en metod kallad transitionsbaserad dependensanalys, som förklaras i hans bok Inductive Dependency Parsing (2006). Han var också med och grundade Universal Dependencies-projektet, som syftar till att skapa konsekventa grammatikannoteringar för språk över hela världen. Projektet omfattar nu över 160 språk och involverar mer än 600 forskare globalt.

Nivres bidrag till fältet är djupa och vittomfattande. Han har producerat mer än 300 vetenskapliga publikationer, vilka har haft en stor inverkan på datorlingvistikområdet. Hans arbete har fått erkännande med över 25 000 citeringar enligt Google Scholar (i okt 2024). Vidare understryks Nivres ledarskap och påverkan av hans status som Fellow i Association for Computational Linguistics och av att han var dess president 2017.

Dessutom har Nivre varit avgörande för att främja förståelsen och tillämpningen av syntaktisk och semantisk analys över olika språk. Hans banbrytande arbete med den transitionsbaserade analysmodellen har satt en ny standard inom fältet, och erbjuder robusta och effektiva metoder för att analysera syntaktisk struktur i olika språk. Projektet Universal Dependencies, som Nivre var med och grundade, har blivit en hörnsten i datorlingvistiken och erbjuder ett ramverk för konsekvent annotering som stöd för flerspråkiga tillämpningar av språkteknologi.

Utöver sina tekniska bidrag har Nivre spelat en nyckelroll i att främja ett samarbetsinriktat internationellt forskningssamhälle. Hans insatser har samlat forskare från hela världen och drivit fram kollektiv utveckling av språkteknologi. Denna samarbetsanda och engagemang för öppen vetenskap återspeglas i det breda deltagandet och den fortsatta framgången för Universal Dependencies-projektet.

Streamas Live

Så lärde sig AI att prata – Chester Carlson-priset

Tisdag den 18 februari 2025

17:30- 18:30

Streamas Live

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Seminariet sänds digitalt.

Forskning & innovation

Så lärde sig AI att prata – Chester Carlson-priset

Chester Carlsons forskningspris

Fysikern och entreprenören Chester Carlsons uppfinning Xerox-maskinen patenterades 1942 och fick en betydelse för informationshantering som kan jämföras med Gutenbergs tryckpress. Tre priser har instiftats för att hedra Chesters Carlsons minne. 

Chester Carlsons forskningspris förvaltas av IVAs fond för forskning i informationsvetenskap och delas ut till personer, institutioner eller organisationer för nyskapande forsknings- eller utvecklingsarbete inom informationsvetenskap.

Allt om Chester Carlsons forskningspris

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.