Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Junior Academy: Ett år av innovation, samarbete och hållbarhet

Genom Junior Academy samarbetar svenska ungdomar online med andra ungdomar och världsledande forskare från hela världen för att lösa riktiga globala samhällsutmaningar. Under 2023-24 har de haft möjlighet att ta sig an två utmaningar på temat hållbarhet, som organiserats och tagits fram av IVA. De vinnande lösningarna, för att säkra tillgången på kritiska mineraler och främja cirkularitet i textilindustrin, har imponerat på juryn.

Framsträckta händer håller varandra

Höstutmaning: Minerals of Technology

Höstens utmaning handlade om hur viktiga kritiska mineraler är i vår vardag och i övergången till en fossilfri framtid. Deltagarna uppmanades att hitta innovativa metoder för att säkra tillgången på kritiska mineraler på ett etiskt och hållbart sätt, och ge förslag på nya sätt för användning och återanvändning av dessa begränsade resurser.

Vinnarlaget, MINnovators, imponerade på juryn

- Med stor fantasi har ni målat upp en tydlig bild av framtiden med hållbar utforskning av rymden. Förslaget är innovativt och relevant, och teamarbetet imponerar, säger juryn.

Juryn bestod av IVA-ledamöterna Johanna Rosén, professor i tunnfilmsfysik vid Linköpings universitet, Pär Weihed, prorektor och professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, och Eva Pétursson, Executive Vice President för forskning och innovation vid SSAB.

Vårutmaning: Circular Textiles

Vårens utmaning adresserade de sociala, miljömässiga och ekonomiska utmaningarna inom textilindustrin. Med fokus på att skapa en cirkulär och hållbar textilvärdekedja uppmanades deltagarna att tänka bortom traditionell tillverkning av kläder, och även inkludera tekniska och industriella tillämpningar av textilier i sin lösning.

Laget EcoFashion vann tack vare en innovativ lösning som främjar hållbarhet och cirkuläret inom textilindustrin.

- Teamet har identifierat flera viktiga aspekter som behöver förändras inom textiltillverkning och adresserat många av de relevanta problemen. Idén har verklig potential att påverka och det vore intressant att skala upp konceptet, säger juryn i sin bedömning.

Juryn bestod av IVA-ledamot Jon Haag från McKinsey & Company, Cecilia Tall från RISE Research Institutes of Sweden, Hanna de la Motte från TreeToTextile AB, och Karin Östgren från SYRE.

- Uppdraget har varit att hitta innovativa lösningar inom områdena kritiska mineraler och textilier, två branscher som har stor påverkan på vår framtid. Genom dessa utmaningar har Junior Academy inte bara uppmuntrat ungdomar att tänka kreativt och hållbart, utan också visat på betydelsen av att ta itu med globala problem genom innovation och samarbete. Vi ser fram emot att följa dessa unga talanger och deras framtida bidrag till en mer hållbar värld, säger Linda Olsson, projektledare på IVA.

Om Junior Academy

Junior Academy är ett internationellt vetenskapsprogram som ger ungdomar möjlighet att utveckla sina kunskaper i naturvetenskap och teknik genom att samarbeta online med andra ungdomar och världsledande forskare från hela världen för att lösa riktiga globala samhällsutmaningar. Programmet drivs av The New York Academy of Sciences (NYAS), tillsammans med nationella partners över hela världen. IVAs engagemang i Junior Academy har bland annat bestått i att ta fram utmaningar, delta i juryarbetet och stötta ungdomar inför ansökan och under deltagandet i programmet.

Ungdomar som antas till Junior Academy får ta del av:

  1. Globalt nätverk: Deltagare i Junior Academy blir en del av ett dynamiskt globalt nätverk av likasinnade ungdomar och mentorer. Samarbetet sker via Launchpad, en onlineplattform som ägs av The New York Academy of Sciences.
  2. Utveckling av färdigheter: Genom att delta i Junior Academy får ungdomar möjlighet att bygga viktiga färdigheter för 2000-talet, inklusive ledarskap, samarbete och kommunikation. De introduceras också till kunskap om forskningsmetoder som är relevanta för STEM-området.
  3. Kulturell förståelse: Genom att arbeta med ungdomar från olika länder och kulturer och med olika perspektiv får Junior Academy-deltagare en djupare förståelse för andra samhällen och världsåskådningar.
  4. Innovation Challenge: Deltagare i Junior Academy jobbar tillsammans med utmaningar - Innovation Challenges - i internationella team med upp till sex medlemmar. Varje team har en STEM-expert som mentor under den 10-veckors långa utmaningsperioden. Utmaningarna äger rum två gånger per år, från september till december och från januari till maj.

Ansökan till nästa antagning är öppen nu - till och med den 1 juli.

Allt om programmet och ansökan
Laptop och kaffekopp i knäet på person med rosa byxor, sedd uppifrån

Streamas Live

Lyckas med ansökan till Junior Academy

Onsdag den 19 juni 2024

11:00- 12:00

Streamas Live

Seminariet sänds även digitalt.


Lyckas med ansökan till Junior Academy

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.