Nobelpriset 2024: Ekonomipriset till forskning om välstånd
Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne går i år till trion Daron Acemoglu, Simon Johnson och James Robinson för studier av hur institutioner formas och påverkar välstånd. De prisas för sina insikter om hur skillnader i välstånd mellan länder kan uppstå och varför de består. Det är oerhört viktig kunskap menar John Hassler, IVA-ledamot och professor som varit med och utsett årets pristagare.
- Betydelsen av den här forskningen är enorm. Det handlar om varför det är så stora skillnader i rikedom mellan olika länder. Utan en förståelse för de mekanismer som ligger bakom detta kan man inte göra någonting åt det, säger John Hassler som förutom sin roll i priskommittén också är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
Genom sin forskning har årets ekonomipristagare skapat nya insikter om vilka orsaker och mekanismer som ligger bakom de stora skillnaderna i välstånd mellan länder. En viktig förklaring handlar om vilka samhällsinstitutioner som har etablerats i länderna.
Genom att studera de olika politiska och ekonomiska system som europeiska kolonisatörer införde för flera hundra år sedan i sina kolonier, har Daron Acemoglu, Simon Johnson och James A. Robinson kunnat visa hur betydelsefull närvaron av starka och demokratiska samhällsinstitutioner kan vara för ett lands välstånd. I samhällen med rättsosäkerhet och institutioner som exploaterar befolkningen skapas ingen tillväxt eller förändring till det bättre.
De tre pristagarna har även utvecklat teoretiska verktyg som kan förklara varför skillnader i välstånd består när de en gång etablerats, och hur institutioner kan förändras.
- Det handlar inte om någon handbok för hur man ska komma till rätta med de här problemen. Men deras forskning har definitivt fått betydelse och lett till viktiga lärdomar. Forskningen har till exempel tveklöst inspirerat FN och andra organisationer i demokratiseringsfrågan, och bidragit till en vilja att stärka gräsrotsrörelser som verkar för att demokratisera de här länderna, säger John Hassler.
Forskningen har också gett upphov till senare forskning som har visat att det folkliga tryck som ofta behövs för att få till förändring inte måste vara väpnat.
- Fredliga protester kan ofta vara mer effektiva verktyg för att förändra samhällsinstitutioner som är viktiga för ett lands välstånd, konstaterar John Hassler.
Om pristagarna
Daron Acemoglu, född 1967 (57 år) i Istanbul, Turkiet. Fil.dr 1992 vid London School of Economics and Political Science, Storbritannien. Professor vid Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA.
Simon Johnson, född 1963 (61 år) i Sheffield, Storbritannien. Fil.dr 1989 vid Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA. Professor vid Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA.
James A. Robinson, född 1960. Fil.dr 1993 vid Yale University, New Haven, CT, USA. Professor vid University of Chicago, IL, USA.