Nya forskningsprojekt från IVAs 100-lista till Silicon Valley

Fyra forskningsprojekt från IVAs 100-listor är utvalda till nästa omgång av inkubatorprogrammet REACH. Under sex månader ska deltagarna få hjälp med att kommersialisera sina idéer. Programmet avlutas med två veckor på plats i Silicon Valley.

– Oracle blev inte ledande på databaser för att de hade den bästa produkten. De hade den bästa berättelsen.

Det säger talar-coachen Nathan Gold inför årets deltagare i inkubatorprogrammet REACH som i mitten av oktober samlats för kick-off på IVAs konferenscenter i Stockholm.

Totalt har nio lovande forskningsprojekt valts ut för att under sex månader få hjälp med att utveckla sin affärsmodell, sin förståelse av marknaden och att söka kapital med fokus på USA. Till sin hjälp kommer de att ha en rad mentorer inom olika områden. Nathan Golds uppgift är bland annat att hjälpa deltagarna att mejsla fram sina budskap.

– Om du kan berätta om ditt projekt på ett fängslande sätt kommer människor att lyssna och vilja prata vidare med dig, förklarar han.

REACH arrangeras för nionde gången av Nordic Innovation House som ligger i Palo Alto i hjärtat av Silicon Valley, och som drivs gemensamt av de nordiska länderna.

– Målet är att påskynda kommersialiseringsprocessen från forskning till affärsverksamhet, säger Paula Salomaa som leder programmet.

gruppfoto

REACH-deltagare. Övre raden från vänster: Hossein Ehya, AIMSES, Nicolae Paladi, CanariBit, Kristian Rathe, AIMSES, Jalmari Nevanlinna, Tulva AI, Maria Barklund, Videm, Filip Christiansen, Intelligyn. Undre raden från vänster: Panagiotis Papadimitratos, SENTRY, Shandra Pandey och Muhammad Imran Asghar, Smart Cell. Foto Marie Alpman. 

Av årets deltagare kommer fem från Sverige varav fyra hämtats från IVAs 100-lista genom ett samarbete med Vinnova som finansierar det svenska deltagandet i REACH. Det är fjärde gången som företag från 100-listan valts ut till programmet. Paula Salomaa ser mycket positivt på samarbetet med IVA som bidragit till att öka det svenska deltagandet i REACH.

– 100-listan lyfter fram lovande forskningsprojekt på ett fantastiskt sätt, och tack vare att de går igenom en kvalificeringsprocess vet vi att de håller en mycket hög nivå.

Ett av de projekt från 100-listan som valts ut till REACH är företaget CanaryBit som utvecklar en cybersäkerhetslösning för att skydda känsliga data. Med hjälp av CanaryBits plattform kan företag och myndigheter samarbeta och dela känslig data med varandra på ett säkert och kontrollerat sätt.

Företaget har siktet inställt på den amerikanska marknaden och Nicolae Paladi, vd och medgrundare, hoppas att REACH ska fungera som en språngbräda.

– Vi ser det som en utmärkt möjlighet att utöka vårt nätverk och förbereda en expansion till Nordamerika.

Ett annat projekt som tidigare varit med på 100-listan är Videm. Företaget, som bygger på forskning vid bland annat Chalmers och Uppsala universitet, utvecklar ett litet och smidigt instrument för snabb diagnos av infektionssjukdomar.

– För vår typ av produkt är USA en mycket relevant marknad. Vi är fortfarande i ett tidigt skede och då är REACH är en bra väg för att utöka vårt nätverk, säger Maria Barklund, vd och medgrundare.

Hon ser särskilt fram emot de avslutande två veckorna på plats i Silicon Valley. Då kommer deltagarna bland annat att få pitcha sin idé inför en investerarpanel. Fram till dess kommer de att ha möten online. Varje team får även en utvald mentor som kan just deras bransch och som kan hjälpa till med strategier och kontakter.

– Vi ser att REACH hjälper projekten snabbare framåt. Tack vare den vägledning och information som de får inom programmet kan de även undvika vissa problem, säger Paula Salomaa. 

De fyra forskningsprojekten från IVAs 100-lista som valts ut till REACH 2024-25:

CanaryBit – säker hantering av känslig data

Baserat på forskning vid Lunds universitet utvecklar CanaryBit plattform som gör det möjligt för företag och offentliga aktörer att samarbeta kring känslig data utan att informationen avslöjas. Lösningen innebär att behandlingen av data även uppfyller kraven i EU:s förordningar.

Mer information om projektet

Valys – optimerad rening av dricksvatten 

Dricksvattentäkter innehåller oönskade föroreningar som behöver tas bort i vattenverken. Valys utvecklar nya metoder för att i realtid mäta kvaliteten på det inkommande vattnet. Reningsprocesserna kan då optimeras vilket bland annat innebär att mängden kemikalier kan minskas.

Mer information om projektet

Videm – snabb och känslig diagnostik av infektionssjukdomar

Genom ett litet, portabelt och patientnära diagnostikverktyg för infektionssjukdomar ges pålitliga provsvar inom en timme, istället för upp till flera dagar. Tekniken har utvecklats genom ett tvärvetenskapligt forskningssamarbete mellan Chalmers, Uppsala Universitet, RISE, KI och SciLifeLab.

Mer information om projektet

SENTRY – upptäcker falska signaler för positionering

Mobiltelefoner, fordon, maskiner och containrar använder satellitsystem som GPS för positionering och navigering. Men det blir allt lättare att störa eller förfalska satellitsignalerna vilket kan leda till felaktig information. Projektet syftar till att skapa mottagare som snabbt upptäcker och motverkar sådana attacker. Detta ökar säkerheten och ser till att systemen fungerar även under en attack.

Mer information om projektet

Övriga projekt i REACH 2024-25:

Intelligyn (Sverige)
AIMSES (Norge)
NADRx-PD (Norge)
Smart Cell (Finland)
Tulva AI (Finland)

Om REACH

Tillsammans med övriga nordiska länder driver Vinnova Nordic Innovation House i Palo Alto i Silicon Valley. Målet är att hjälpa forskare och innovativa företag att dra nytta av regionens unika innovationsklimat. Ett sätt att göra det är via det halvårslånga inkubatorprogrammet REACH som syftar till att forskningsresultat ska komma till faktisk nytta.

REACH riktas till forskningsprojekt med fokus på teknik och lösningar som är relevanta för Silicon Valleys ekosystem och som har en potential att kommersialiseras.

REACH genomförs för nionde gången och totalt har 60 projekt från Norge, Sverige och Finland genomfört programmet. I år är nio projekt utvalda, av dessa kommer fem från Sverige varav fyra valts ut från IVAs 100-lista.

Mer om Nordic Innovation House
golden gate-bron

IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. 

Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.

Till IVAs 100-lista

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.