Positiva ambitioner i regeringens forsknings- och innovationsproposition

Regeringen har nu presenterat mandatperiodens forsknings- och innovationsproposition, som ska visa riktningen för forskning och innovation de kommande fyra åren. Anslagen för forskning och utveckling föreslås öka successivt från 2025 till 2028 med totalt 6,5 miljarder kronor, som är ett steg på vägen till nivån på 1,2 procent av BNP för statlig finansiering till 2032 som IVA föreslagit.

– IVA välkomnar särskilt satsningarna på strategiskt viktiga och banbrytande tekniker för att möta den pågående teknikkapplöpningen i världen. Det är också väldigt positivt att regeringen inför ett specifikt ämnesråd för teknik vid Vetenskapsrådet, säger professor Sylvia Schwaag Serger, vd IVA.

Näringslivets roll i teknikutvecklingen och medverkan i statliga satsningar är fundamental för att möta samhällsutmaningar och stärka svensk konkurrenskraft. IVA förutsätter att implementering av satsningar involverar näringslivet för att bidra till omställning och till att stärka Sveriges globala position.

Vidare är satsningar på forskningsinfrastruktur, verifiering samt test- och demonstrationsanläggningar viktiga för innovation och konkurrenskraft, där näringslivets tillgång till och användning av dessa behöver underlättas. För resiliens och ökad konkurrenskraft välkomnas initiativen inom metaller och mineral, något som IVA framfört genom projektet Vägval för metaller och mineral.  IVA välkomnar även perspektiven för stärkt och strategisk internationellt samarbete, särskilt genom ansvarsfull internationalisering.  

För lärosätens utveckling mot excellens och profilering är förslaget att se över deras associationsform av vikt i syfte att ge större frihet för strategisk inriktning och profilering. Detta kan även stärka kopplingen mellan forskning och utbildning. Den aviserade ökade prestationsbaserade fördelningen av basanslag till lärosäten ser vi som kvalitetsdrivande. IVA hade gärna även sett ökade incitament för nyttiggörande av forskning och prestation i samverkansuppgiften, men välkomnar att forskningens nyttiggörande föreslås som en kvalitetsfaktor för meritering och karriärvägar vid lärosäten.

IVA har förordat reformering av de forsknings- och innovationsfinansierande myndigheterna i linje med syften och ambitioner i Fofin-utredningens förslag och hoppas att vidare steg i denna riktning kommer att tas under mandatperioden.

Slutligen har IVA förhoppningar att regeringen går vidare med att utveckla en nationell forsknings-, innovations- och teknikstrategi, vilket många aktörer i forsknings- och innovationssystemet efterfrågat. IVA medverkar gärna i en sådan strategiprocess.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.