Projekt från IVAs 100-listor får extra starthjälp i Silicon Valley

Forskningsprojekt från IVAs 100-listor får nu draghjälp av experter i Vinnovas exklusiva inkubatorprogram REACH i Silicon Valley.

Tillsammans med övriga nordiska länder driver Vinnova Nordic Innovation House i Palo Alto. Syftet är att hjälpa forskare och innovativa företag att dra nytta av regionens unika innovationsklimat. Ett sätt att göra det är via det halvårslånga inkubatorprogrammet Reach. En överenskommelse med Vinnova har gjort det möjligt för tre forskningsprojekt från IVAs och projektet Research2Business 100-listor att delta.

I höstas startade den första delen av årets program. Det innebar två veckor med bland annat intensiva workshoppar på distans. Deltagarna kopplas ihop med mentorer som är experter i passande branscher. Tiden med mentorer avrundas med fler workshoppar on-line och finalen, planerad till början av april, äger rum på plats i Silicon Valley.

Ger kunskap och erfarenhet i toppklass

Enligt Paula Salomaa, som är ansvarig för Reach på Nordic Innovation House, anser deltagarna i allmänhet att programmet ger dem nya erfarenheter, kontakter och insikter.

En av årets medverkande är det nystartade bolaget Fieldrobotix i Luleå. Företaget, som utvecklar och marknadsför autonoma drönare, fanns på IVAs 100-lista år 2019.

Dariusz Kominiak, är vd för och medgrundare av Fieldrobotix.

– Vår erfarenhet av Reach-programmet hittills är mer än jättebra. Urvalet av coacher, mentorer och presentatörer gör programmet unikt. Alla bidrar med kunskap och erfarenhet i toppklass. Det ger mycket inspiration, säger han.

Under programmets fortsättning ser Dariusz Kominiak fram emot än mer inspiration, kunskap och inte minst en introduktion till USAs ekosystem för investeringar.

Fieldrobotix fokuserar för närvarande huvudsakligen på den lokala regionen, bland annat norrländska gruvbolag.

– Men vi vill skala upp verksamheten. Under 2022 siktar vi på den europeiska marknaden och med erfarenheterna från Reach även på den amerikanska, säger Dariusz Kominiak och betonar betydelsen av IVAs projekt Research2Business (R2B).

– Via R2B har vi fått en mängd tillfällen till nätverkande och möjligheten att delta i Reach. Det är vi tacksamma för, säger han.

Även Nélida Leiva Eriksson, som är forskare på Lunds universitet, har positiva erfarenheter av såväl Reach som R2B.

– Att visa upp min forskning på 100-listan öppnade möjligheten att förvandla den till ett affärsprojekt. Och utan R2B så hade jag inte kunnat delta i Reach, säger hon.

Nélida Leiva Eriksson har utvecklat ett veganskt järntillskott som effektivt absorberas av kroppen. I ett alldeles nystartat företag, Ironic AB, ska detta utvecklas till en kommersiell produkt.

– Nu håller jag på att ta fram ytterligare data så att jag kan ansöka om patent. Därefter ska jag genomföra en första finansieringsrunda.

Reach-programmet har, hävdar Nélida Leiva Eriksson, gett henne verktygen för kommersialisering, ökat hennes självförtroende och tro på sin idé.

– Jag hoppas verkligen att jag även efter programmet kan hålla dörren öppen till den värld som jag fått se. Jag ska arbeta hårt för att behålla nätverket med de kunniga personerna i Silicon Valley, säger Nélida Leiva Eriksson.

IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. 

Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.

Till IVAs 100-lista

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.