Rapport: Resurseffektiv textil i Sverige
Behovet av nya fibrer tros öka med 150 procent till år 2050. Detta är inte långsiktigt hållbart, då merparten av fibrerna idag utgörs av syntetfibrer från fossil råvara och vattenkrävande bomull. Denna IVA-rapport fokuserar på textilsektorns utmaningar – och möjliga vägar framåt.
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) publicerar mellan slutet av 2019 och våren 2020 flera långtgående handlingsplaner för ökad resurseffektivitet på fem resurskrävande områden: mobilitet, textil, plast, lokaler och livsmedel.
I denna rapport ligger fokus på hur textilsektorn ska bli mer cirkulär och resurssmart.
– Textilier behöver bli mer resurseffektiva, från designfas till produktion, lagerhållning, försäljning, användning och tillbaka till återbruk och återvinning, säger Cecilia Tall, ordförande för projektets Textilgrupp och generalsekreterare för TEKO.
För att göra sektorn mer hållbar föreslår IVA bland annat följande åtgärder:
- En tydligare definition och en internationell standard för vad som verkligen är hållbara textilier behövs. Dessutom måste branschen utveckla ett ramverk för hur olika material och produkter ska hanteras i slutfasen av en produkts livscykel.
- För att möta framtidens globala ökade efterfrågan behövs ”materialmäklare” för att hitta materialflöden att återanvända för textilproduktion. Restflöden kan tas från plastindustrin, skogsindustrin, livsmedelsindustrin, verkstadsindustrin, bygg- och bilindustrin med fler.
- Nya innovativa affärsmodeller baserade på återbruk, uthyrning, prenumeration på kläder och textilier behöver skalas upp. Dessa – samt textilframställning från hållbara återvunna material – skulle kunna få skattelättnader för att få igång omställningen. Offentlig sektor bör gå i bräschen för förändring.
- En kreditnämnd för företag inom cirkulär ekonomi skulle kunna sättas upp för att erbjuda garantier eller förmånliga lån. Industriparker kan etableras för att ge möjlighet till nya svenska hållbara företag att växa och kunna skapa nya arbetstillfällen.
Arbetet har skett inom ramen för IVA-projektet Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi, som syftar till att stärka Sveriges konkurrenskraft för en framtid med begränsade resurser i linje med FNs globala hållbarhetsmål. Projektet har satt upp plattformar för dialog mellan näringsliv, offentlig sektor och akademi som tar fram förslag på olika områden.