Reseach2Business – en katalysator för innovation
Med en fot i varje läger vill Susanne Norgren bygga broar mellan industri och akademi. Sedan 2023 bidrar hon med sin erfarenhet av både forskning och produktutveckling i IVAs projekt Research2Business som hon ser som en katalysator för innovation.
Den årliga 100-listan är kärnan i IVAs Research2Business, R2B. Här lyfts lovande projekt från svenska lärosäten fram och målet är att fler forskningsresultat ska komma samhället till godo genom nya produkter och tjänster.
100-listan synliggör fantastiska idéer från svenska forskargrupper och låter dem möta en bredare publik.
– Listan synliggör projekten och skapar kontakter med näringslivet och investerare. Det betyder mycket för att de ska kunna ta nästa steg, säger Susanne Norgren.
Sedan 2023 är hon en av medlemmarna i R2Bs styrgrupp. Med 25 års erfarenhet inom forskning och utveckling jobbar Susanne Norgren i dag som koncernexpert på Sandvik. Detta innebär att hon leder strategisk forskning och utveckling inom Sandviks alla affärsområden. Hon är även adjungerad professor vid Lunds universitet där hon bedriver akademisk forskning.
Med ett ben i industrin och det andra i den akademin har hon lätt att se nyttan med 100-listan. När hon fick höra talas om den och R2B tyckte hon det lät mycket spännande och anmälde sitt intresse för att kunna vara med och bidra.
– Det behövs broar mellan industri och akademi och här kan R2B fungera som en katalysator för innovation. En styrka med 100-listan är att alla forskningsprojekt som presenteras har granskats och valts ut av kunniga bedömmarpaneler.
Susanne Norgrens roll på Sandvik är att verka som intraprenör. Det innebär att hon är på ständig jakt efter nya forskningsidéer som kan utvecklas till produkter för till exempel skärande bearbetning och bergborrning som är kärnan i Sandviks verksamhet. Hittills har hon varit med att utveckla ett 70-tal produkter och hennes namn står på mer än 400 patent.
Med sin praktiska erfarenhet av både forskning och produktutveckling vill hon bidra till R2B och 100-listan. För utmaningarna är många på vägen från idé till marknadslansering.
– Man förstår nog inte alltid hur mycket arbete som krävs för att lyckas och vilka risker man måste ta. Det gäller också att skaffa rätt kontakter och bygga ett team som kan arbeta tillsammans.
Det är också viktigt att kunna presentera sitt projekt på ett sätt så att olika mottagare kan förstå.
– Det räcker ju inte med att göra fantastisk forskning utan man måste också kunna sälja sin idé och förklara vad det är för problem man löser. Här kan R2B verkligen hjälpa till och jag kan vara där och ställa rätt frågor.
Susanne Norgrens främsta råd till forskare i mötet med en potentiell kund är att vara lyhörd.
– Var inte för upptagen med ditt eget budskap utan lyssna noga och ta reda på vad kunden efterfrågar. Det kanske är något du själv inte tänkt att din forskning skulle kunna användas till.
Ett annat råd är fundera på hur uppfinningen ska skyddas: Ska tekniken hållas hemlig eller patenteras?
– Fördelen med patent är att det ger handlingsfrihet. Ingen annan kan göra samma sak. Men skriv inte patent för patentets egen skull. Det viktiga är att lösa ett problem. Sedan kan man patentera lösningen.
För Sverige som land är det viktigt att forskningen kommer till nytta i samhället.
– Forskning kan främja samhället på många olika sätt, men det gör ingen nytta om den hamnar i en byrålåda.
Om Susanne Norgren
Susanne Norgren är koncernexpert inom materialdesign på Sandvik, Head of Sandvik Scientific council och adjungerad professor vid avdelningen för industriell produktion vid Lunds universitet.
IVA-ledamot sedan 2014 och ordförande i IVAs avdelning Bergs- och materialteknik. Sedan 2023 medlem i styrgruppen för Research2Business.
Fotograf: Johan Marklund
IVAs 100-lista
IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan.
Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.
Till IVAs 100-lista