Teknikjournalist prisas av IVA
Energireportern Linda Nohrstedt tilldelas IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken – Hans Bergström-priset. Hon har under de senaste åren bevakat energifrågor i tidningen Ny Teknik. Med skarpa analyser granskar och förklarar hon betydelsen av teknik, innovation och entreprenörskap.
Fotograf: Daniel Roos.
Vad betyder det här priset för dig?
Det är omtumlande och otroligt roligt att få det här priset från IVA. Priset betyder väldigt mycket för mig och jag ser det som ett kvitto på att saklig journalistik värderas. Det här är en stor fjäder i hatten särskilt om man som jag jobbar på en förhållandevis liten tidning som Ny Teknik. Men man ska komma ihåg att journalistik väldigt ofta är ett grupparbete och jag skulle inte kunna göra ett lika bra arbete utan mina fantastiska duktiga och generösa kollegor.
Hur upplever du att intresset för energiteknik har förändrats under de senaste åren?
Intresset för energifrågor har fullkomligt exploderat på senare tid, särskilt i den senaste valrörelsen. Det är roligt, men det gör också att det pågår en hel del tråkiga snuttifieringar och förenklingar. Själv är jag allra mest intresserad av systemnivån för energiteknik. Inom detta ryms många och viktiga frågor. Hur ser man till att pusslet går ihop så att det finns tillräckligt med elproduktion för att täcka elkonsumtionen, hur reglerar man frekvensen och hur håller man en jämn kvalitet på elen?
Vilken roll har Ny Teknik i energidebatten?
Jag hoppas vi kan ha en roll där vi bidrar med fördjupande information som kan nyansera energifrågan. Min förhoppning är att vi kan minska polariseringen genom att gneta på med saklig journalistik. Det är tråkigt om man som enskild person väljer sina fakta utifrån en värdering som man har skaffat sig för länge sedan. Jag tror samhället mår bättre av att människor kan mötas och trots olika ståndpunkter kan lära sig av varandra.
Vilka frågor engagerar läsarna?
Ny Tekniks läsare har alltid varit engagerade i kärnkraft, både för och emot. Alltid nästan när vi skriver om energifrågor i Ny Teknik så får vi väldigt mycket läsarkommentarer som handlar om kärnkraft, även om artikeln inte gör det. Kärnkraftsfrågan är väldigt het och det märker man ju också utanför Ny Teknik att allmänheten intresserar sig mycket för kärnkraft. En annan het fråga är de stora gröna industrisatsningar i norra Sverige. I den frågan upplever jag att det finns ett väldigt stort engagemang kring var ska elen komma ifrån och om det verkligen kommer lösa sig i tid.
Vilka energifrågor kommer vara viktigast att bevaka framöver?
Jag tror att frågan om markkonflikter kommer öka. Oavsett vilket kraftslag som ska byggas ut så behöver de placeras ut någonstans vilket skapar utmaningar. En annan het fråga är hur elnäten ska byggas ut för att kunna överföra all den el som vi enligt prognoserna kommer behöva i framtiden. Dessutom kommer frågan om vad som är tillräcklig elproduktion vara fortsatt aktuell samt kärnkraft – särskilt SMR:er små kärnreaktorer.
Juryns motivering:
”Linda Nohrstedt prisas för sin framstående journalistik inom energiteknik. Med skarpa analyser granskar och förklarar hon betydelsen av teknik, innovation och entreprenörskap för Sveriges framtida konkurrenskraft och hållbar utveckling.”