Aktuell debatt: Vetenskaplig bas fundamentalt i alla utbildningar

Ur IVAs perspektiv finns ingen motsättning mellan kompetensbehoven inom till exempel samhällsvetenskap/humaniora och teknik/naturvetenskap. Snarare tvärtom.

Kompetensförsörjning är av vital betydelse för Sverige och svensk välfärd, det vet vi alla. Inte minst är våra teknikintensiva exportföretag helt beroende av, men har svårt att få tillgång till, rätt kompetens i Sverige. Regeringen med utbildningsminister Mats Persson i spetsen har visat stor förståelse för frågan och bland annat aviserat en kommande politiskt beslutad nationell STEM-strategi.

Bland en rad olika reformförslag förslog utbildningsministern nyligen att universiteten bör minska volymen av fristående kurser utan uppenbar vetenskaplig grund till förmån för att till exempel stärka upp ingenjörsutbildningar. Inlägget har resulterat i en intensiv debatt, inte minst bland universitetsrektorer, forskare och näringsliv. Stöd ges för vissa delar av inlägget, men stora delar ifrågasätts också. Ur IVAs perspektiv finns ingen motsättning mellan kompetensbehoven inom till exempel samhällsvetenskap/humaniora och teknik/naturvetenskap. Snarare tvärtom. För att utveckla vårt samhälle och näringsliv behövs båda – och inte minst tvärvetenskapligt och tvärsektoriellt samarbete mellan olika områden.

I det alltmer föränderliga arbetslivet kan fristående kurser utgöra ett viktig komplement till längre utbildningar för att kontinuerligt kunna utveckla kunskap och kompetenser. Fundamentalt är naturligtvis den vetenskapliga basen i utbildningarna, oavsett deras längd. Som jag ser det kan IVA vara en viktig mötesplats i den fortsatta diskussionen om ett balanserat utbildningsutbud som kan föra Sverige framåt som kunskapsnation!

Tuula Teeri, vd Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Aktuell debatt om akademisk frihet 

Utbildningsminister Mats Persson i SVD den 9 april 

Mats Persson, utbildningsminister (L): ”Färre ska läsa fristående kurser”

Repliker av IVA-ledamöter

Anders Hagfeldt (IVA-ledamot avd. Kemiteknik) rektor Uppsala universitet och Erik Renström, rektor Lunds universitet: ”Många missförstånd från Mats Persson”

Jonas Gustavsson (IVA-ledamot avd. Maskinteknik): ”Sverige måste bli bättre på att utbilda ingenjörer”

Sofia Ritzén (IVA-ledamot avd. Maskinteknik) och Nina Wormbs (IVA-ledamot avd. Företagande och ledarskap) ”Ställ inte olika kunskapsområden mot varandra”

Anders Hagfeldt (IVA-ledamot Kemiteknik) rektor, Uppsala universitet och Tora Holmberg, vicerektor för vetenskapsområdet humaniora och samhällsvetenskap, Uppsala universitet: ”Klåfingriga politiker vill göra universiteten till fabriker”

 

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.