Ylva Trolle Lagerros väljer forskning framför företagande
Stanna kvar i akademin - eller bli entreprenör? För många forskare med lovande idéer är det en knivig fråga. Ylva Trolle Lagerros, överläkare och Sveriges första professor inom förebyggande hälsovård, valde forskningen. 2019 var hennes forskningsprojekt med på IVAs 100-lista.
- Jag ser behov, testar idéer och lämnar dem vidare.
För snart tio år sedan kände obesitas-läkaren Ylva Trolle Lagerros en frustration över att inte kunna följa och stötta diabetespatienter mellan de årliga kontrollerna.
– Samtalen kretsade kring kost, fysisk aktivitet och levnadsvanor, men sedan gick det ett år innan vi sågs igen. Vad som hände däremellan hade jag ingen aning om.
En artikel om hur mycket tid folk lägger på sina smarta mobiler triggade en idé.
– Tänk om jag kunde finnas i telefonen och påminna om levnadsvaneförändringar varje dag. Det vore mycket bättre än en gång per år.
Resultatet blev en app för fysisk aktivitet med en stegräknare där patienterna kunde sätta upp mål och se om de uppnådde målet. Appen testades av flera vårdcentraler och följdes snart av fler levnadsvane-appar för kost, stress, sömn, rökning och alkoholvanor.
– I ett EU-projekt utvecklade vi även en app där deltagarna först fick göra en hälsoprofil för att sedan tala med en hälsocoach och välja vilka områden man ville jobba med, säger Ylva Trolle Lagerros.
Arbetet ledde 2019 till en plats på IVAs 100-lista över Sveriges mest lovande forskningsidéer.
– Att komma med på 100-listan var en stark uppmuntran och ett bevis på att innovativt arbete i hälso- och sjukvården gör skillnad.
Genom IVA fick hon även en mentor. En fråga som Ylva Trolle Lagerros diskuterade mycket med sin mentor var om hon skulle försöka göra något kommersiellt av apparna.
– Jag övervägde att starta företag, men valde att vara läkare och forskare. Jag ser behov, testar idéer och lämnar dem vidare: 'Här är en idé, väl prövad i forskningen. Varsågod, ta den vidare!'
Hittills har forskningen lagt grunden till företaget Health Integrator, startat av affärsutvecklaren Fredrik Söder. Även han deltog i EU-projektet och utifrån resultaten därifrån har Health Integrator utvecklat en plattform för att förhindra kroniska sjukdomar. Via plattformen får användare tillgång till en hälsocoach och en rad friskvårdstjänster. I Region Stockholm har plattformen bland annat använts i ett femårigt program för att förebygga typ-2 diabetes.
En utvärdering efter två år visar att drygt hälften av deltagarna gått från att ligga i riskzonen för typ-2 diabetes till att hamna utanför riskzonen.
Ylva Trolle Lagerros ser positivt på att hennes forskning används även kommersiellt för att förhindra sjukdom. Tillsammans med sina medarbetare på centrum för obesitas fortsätter hon att utveckla digitala verktyg som hon använder inom vård och forskning.
– När det gäller att jobba digitalt skulle jag säga att vi ligger i framkant. Vi var mycket tidigt ute med att införa digitala vårdbesök och erbjuda chattfunktion för patienterna.
I det senaste projektet utvecklas en app med en chatbot och kanske kan den med tiden bli aktuell för ett nytt bolag.
– Vi får se vad det blir av den. Jag tror på dessa idéer – hälso- och sjukvården behöver satsa mer på digitala lösningar för att mäkta med det stora behovet av levnadsvaneförändringar. Det kan också avlasta genom att patienter kan sköta mer av sin vård på egen hand.
I oktober 2024 utsågs Ylva Trolle Lagerros till professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet. Därmed blev hon Sveriges första professor inom förebyggande hälsovård. Hon berättar att hon känner sig ödmjuk inför uppgiften.
– Det handlar om ett långsiktigt arbete som behöver involvera hela samhället. Hur utformar vi till exempel vår stadsmiljö så att fysisk aktivetet blir det lätta valet och det är tryggt för barn att cykla till skolan.
Om Health Integrator
”Vi vill hitta personer innan de blir patienter”
Kroniska sjukdomar kostar stora summor för sjukvården, men många går att förebygga genom hälsofrämjande åtgärder. Health Integrator har utvecklat en plattform för att hjälpa personer till sundare vanor.
– Vi vill hitta personer innan de blir patienter, säger Fredrik Söder, företagets grundare och vd.
Plattformen har använts i ett femårigt program för att förebygga typ-2 diabetes i Region Stockholm. I programmet ingår 925 frivilliga vars blodsockernivåer visar att de ligger i riskzonen för att utveckla diabetes typ 2. Genom Health Integrators plattform har de fått tillgång till en hälsocoach och en rad friskvårdstjänster. En utvärdering efter två år visar att drygt hälften av deltagarna lämnat riskzonen för typ-2 diabetes.
Programmet finansieras genom en ”hälsoobligation”. Återbetalningen och räntan är kopplad till hur framgångsrik den förebyggande insatsen är och hur mycket vården kan spara. Modellen har utvecklats av Health Integrator i samarbete med storbanken SEB och försäkringsbolaget Skandia.
– Alla tycker det är jättebra med förebyggande hälsa men det finns aldrig några pengar. Hälsoobligationer är ett sätt att överbrygga gapet mellan investeringarna i förebyggande insatser och besparingarna för vården och samhället, säger Fredrik Söder.
Han menar att det behövs ett skifte inom sjukvården, från att fokusera på sjukdom till att se till att människor håller sig friska.
Utöver typ-2 diabetes kan Health Integrators plattform användas till att motverka andra sjukdomar.
– Psykisk ohälsa är till exempel ett stort problem där vi har samlat in data som visar plattformen kan hjälpa deltagare till en bättre mental hälsa, säger Fredrik Söder.
Om Ylva Trolle Lagerros
Ylva Trolle Lagerros är sedan oktober 2024, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet, Sveriges första professur inom prevention. Överläkare vid Centrum för obesitas, Region Stockholm.
Var med projektet Digital egenvård - en app för patienter med diabetes med på IVAs 100-lista 2019.
(Fotograf: Susanne Walström)
IVAs 100-lista
IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan.
Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.
Till IVAs 100-lista